Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Brexit – exit stuur rechts?

Maanden hebben we in spanning mogen leven of het nu een Brexit zou gaan worden of niet. Het resultaat kennen we ondertussen en is het nu afwachten hoe het verder gaat en wat de gevolgen zijn. Eén ding is zeker. De Britten hebben een keuze gemaakt die voor iedereen in Europa gevolgen heeft. Ook voor de wereld van de elektronica en elektrotechniek gaat dat op.

Neem nu bijvoorbeeld die idioot grote stekker voor de netspanning. Deze zal nu echt nooit meer gaan verdwijnen. Nu de Britten zelf mogen beslissen, zal deze knol blijven bestaan, want Europa heeft immers niets meer in de Britse melk te brokkelen.
Nu heeft Europa eigenlijk nooit veel over Engeland te zeggen gehad. De Britten hebben op heel veel punten altijd dwars gelegen. Neem bijvoorbeeld de invoering van de Euro of nog grotere struikelblokken zoals de plaatsing van het stuur in een auto. In Engeland bleef men het tegendraadse, links rijdende buitenbeentje.
Nu ze de EU zullen gaan verlaten, mogen ze echt zelf gaan beslissen, waarmee ze zichzelf misschien wel letterlijk buiten gaan sluiten. Als Europa mogen wij immers nu ook zelf gaan beslissen zonder rekening te houden met Engeland. Als wij vinden dat de markt voor auto’s met het stuur aan de rechterkant te klein is, dan is er geen EU-regelement dat zegt dat we ook met Groot Brittannië rekening moeten houden. De Britten zouden hierdoor wel eens alleen kunnen komen te staan en om vooruit te kunnen komen, zullen zij zich moeten aanpassen. Aanpassen aan Europa met als gevolg dat ze straks misschien meer EU zullen zijn dan ze ooit binnen de EU zijn geweest.