Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Blij als een kind?

Ik denk dat het mij niet veel moeite zal kosten om mijn kleinkind van net 4 uit te leggen dat een dikke slang meer limonade kan leveren dan een dunne. Zeker als ik hem laat zien dat door een klein gaatje maar weinig vloeistof stroomt, dan zal hij waarschijnlijk zelf al zeggen dat er een groot gat nodig is voor een veel grotere limonadestroom. Het gezegde, 'een kind kan de was doen' is hier zeker op van toepassing. Waarom is het dan zo ingewikkeld als we het over elektriciteit hebben. Daar geldt toch immers hetzelfde voor, weten wij techneuten allemaal. Niet voor niets wordt in de elektrotechniek veelal de vergelijking met water gemaakt.

Toch blijkt het een moeilijk onderwerp te zijn voor niet-techneuten, zoals politici of mensen van de ACM. Begrijpen die dan nog altijd niet dat ons stroomnet sterk verouderd is en er hoognodig dikkere kabels de grond in moeten? Weten zij dat dan niet? Mij lijkt dat sterk, want al decennia praten we daar over. Ik heb al lang geen actieve herinnering meer aan het moment dat de term Smart grid voor het eerst genoemd werd.

Onlangs werd duidelijk waar de schoen wringt, namelijk bij de kosten. De NOS berichtte begin oktober dat de ACM jarenlang waarschuwingen heeft genegeerd dat het net overbelast zou raken. De toezichthouder lette vooral op zo laag mogelijke kosten waardoor er niet of nauwelijks geld was voor uitbreidingen.

Ik denk dat men bij de ACM te veel heeft gehoopt dat een slim elektriciteitsnet voldoende zou zijn. Daarbij hadden ze natuurlijk in gedachten dat met een beetje slimme elektronica de problemen goedkoper zouden zijn op te lossen dan dikke kabels, zonder zich daarbij te realiseren dat een CO²-vrije samenleving meer elektriciteit nodig heeft.

Ondertussen zijn er vele jaren verstreken waarin er nagenoeg niets gebeurt is, maar er wel kapitalen verprutst worden door energiemaatschappijen aan reclame, dure gebouwen en managers, en niet te vergeten call centers die je nog altijd onder etenstijd bellen. Het is nu echt de hoogste tijd om de handen uit de mouwen te steken en onze infrastructuur te gaan aanpassen aan de eisen van de volledig elektrische maatschappij van 2050. Mijn kleinzoon, die nu geniet van veel limonade in zijn glas, zal daar blij mee zijn.