Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Bang voor SMD’s

Er zijn van die webshops waarin je je kunt wentelen als in een dropjes- en zuurtjeswinkel. Naast allerlei nuttige producten hebben zij allerhande slimme- en handige producten in de aanbieding die je beslist 'nodig' zou moeten hebben. Voordat je het weet, heb je je dan laten verleiden tot de aanschaf van hebbedingetjes om zo het minimale orderbedrag of de gratis verzending te behalen.

Onlangs nog bij wat speurwerk naar Arduino-onderdelen, kwam ik op een Chinese ‘lekkernijen-web shop’ terecht. Naast dat wat ik nodig had, vond ik ook een goedkoop pakket voor een 8 x 8 x 8 LED-matrix – een leuk speeltje dat ik al eens voor veel geld in een luxe winkel had zien staan. Zonder al te goed te kijken, heb ik dat ding besteld, mij niet realiserend dat dit een bouwpakket is met 512 LED’s. Die LED’s zijn niet het grootste probleem. De ellende voor mij zat in het feit dat ook de print nog opgebouwd moest worden – een print met uitsluitend SMD-onderdelen. Nu heb ik heel veel printen opgebouwd, maar SMD’s heb ik altijd weten te vermijden. Door de ondoordachte aankoop moest ik echter ineens aan de bak en kon ik de dubbele brillen, vergrootglazen en andere optische hulpmiddelen uit de kast gaan trekken.
Met goede moed begin je dan, om al snel tot de conclusie te komen dat wat je in gedachten had – dat het wel zou lukken – toch niet echt gaat. Hulp is dan noodzakelijk. Instructiefilmpjes op YouTube stellen het allemaal wel heel gemakkelijk voor, maar gelukkig zijn er dan je connecties. In dit geval Robert Joosten van Printec (die onlangs met zijn bedrijf verhuisd is naar een veel groter en fraaier pand in Geldermalsen). Tijdens de rondgang in het nieuwe gebouw dook hij even voor mij in een koelkast voor het juiste vloeimiddel, gaf wat tips en trucs en ik was klaar voor de klus. Hoe klaar moet de toekomst nog bewijzen, want het project is nog niet ten einde. Wel is het voor mij nu al duidelijk dat ook ik als bijziende vijftiger echt niet bang hoef te zijn voor SMD’s. Met de juiste hulp en hulpmiddelen, plus de afgestemde gereedschappen en vloeimiddelen kom je een heel eind – mits je de onderdelen natuurlijk niet op een vuile vloer laat vallen.