Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Afvalbak of appeltaart?

Zelf ben ik iemand die zoveel mogelijk mijn afval probeert te scheiden met als gevolg dat er in de tuin zes verschillende containers staan plus nog wat bakken voor o.a. flessen en kunststof verpakkingsmateriaal. Daarnaast gaat er regelmatig het nodige naar de kringloopwinkel en zorg ik er voor dat hetgeen ik naar de milieustraat breng, ook in de juiste container belandt. Met name bij dat laatste zie je dat het triest gesteld is.

Ga maar eens op een zaterdagochtend naar een willekeurige milieustraat. Als je dan ziet wat daar allemaal in de containers verdwijnt, dan staat het huilen je vaak nader dan het lachen. Niet alleen weten mensen niet wat in welke container hoort, maar nog erger is dat de container van de lokale kringloopwinkel, waar je gratis nog goede spullen in kunt zetten, in veel gevallen vergeten wordt. Nog heel veel goede spullen verdwijnen daardoor in de molen van de afvalstroom.
Het ergste is echter dat we slordig zijn en/of ongeïnteresseerd. Zo kreeg ik onlangs van een kennis een nagenoeg gloednieuwe, goed werkende combimagnetron van een beroemd, duur merk die hij bij een klant had moeten vervangen. Niet omdat het ding defect was, maar naar bleek, omdat de spanning op de wandcontactdoos uitgevallen was. Een reparatie van niets die ook uitgevoerd moest worden om de nieuwe oven aan te sluiten.
Normaliter zou mijn kennis op de zaak de magnetron in de container voor afgedankte apparatuur zetten, maar omdat hij mij toevallig trof, kreeg ik hem onder het motto dat zijn baas toch niet geïnteresseerd is in tweedehands apparatuur. Bij hem gaat het om verkoop van nieuwe apparatuur.
Uit het voorgaande valt op te maken dat we nog een lange weg te gaan hebben; een weg waarin de overheid een belangrijke taak heeft. Zo las ik dat er gesproken wordt over een verbod op wegwerp bekertjes en aanverwanten van kunststof en dat er statiegeld voor alle plastic (met name kleine) flessen komt. Allemaal ontwikkelingen die hard nodig zijn, want weggooien is en blijft dood zonde en al helemaal als dat onverantwoord gebeurt.
Ik ga in ieder geval genieten van mijn nieuwe oven. Hij heeft ping gezegd ten teken dat de appeltaart klaar is. Nu alleen de slagroom nog.