Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

220 V, 230 V, 253 V of wordt het 264,5 V?

Omdat er veel geklaagd wordt over solar-omvormers die uitschakelen als de netspanning boven de 253 V komt, hebben de netbeheerders onlangs aan de ACM gevraagd om de netcode elektriciteit te wijzigen. Gevraagd is om de grens op te trekken naar 115% of ook wel 264,5 V.

Dit voorstel valt niet overal in goede aarde. De Fedet heeft al gewaarschuwd voor problemen in de meterkast met componenten die niet gekeurd zijn voor deze hogere spanning en De Vereniging Eigen Huis vraagt zich af of dit wel zo netjes is voor de omvormers die nu in gebruik zijn. Die moeten immers allemaal aangepast worden naar de nieuwe netcode – een bijna ondoenlijke klus. Ook de brandweer is niet blij met de nieuwe norm, want een hogere spanning kan bij apparaten die daar niet voor gebouwd zijn, leiden tot brand.

Nu lijkt de stap van 10% naar 15% niet onoverkomelijk, maar bedenk dat we het wel hebben over de effectieve waarde en die is √2 lager dan de piekspanning. Bij 264,5 Veff komt dit uit op een spanning van 375 Vtop en hiermee komen we aardig bij de maximale spanning van menige buffer-elco in de meeste schakelende voedingen. Hier wordt heel vaak 400 V gebruikt, hetgeen bij een spanning van 230 Veff ruim voldoende is, maar bij 264,5 Veff wat krapjes wordt.

Het klinkt dus voor hen die straks een moderne omvormer hebben wel aardig, maar lost het echt wat op? Ik denk het niet. Ook als alle omvormers zijn aangepast, zullen er evenveel momenten zijn waarop de grens behaald wordt. We hebben immers alleen als het ware een dieper bad gebruikt dat net zo goed vol kan zijn. De netspanning verlagen naar 220 V is dan een gemakkelijker en veiliger manier om de grens te verleggen, iets dat ons ook niets verder helpt. In alle gevallen zijn we even van de problemen af, maar zolang het elektriciteitsnet niet verzwaard is en er oplossingen zijn bedacht om het teveel aan energie op te slaan, blijven we bij hetzelfde.

PS Bij een hogere spanning en een gelijkblijvende stroom is het vermogen wel iets hoger, maar of 5% nu echt schokkend is, is maar de vraag?