drukopnemers
5 juli 2018

Twee oude bekenden worden HBK

Een nieuwe naam en veel nieuwe producten

Een verjaardag van de Nederlandse vestiging, een belangrijke fusie en een aantal nieuwe producten waren voor HBM de aanleiding om onlangs een aantal Nederlandse journalisten uit te nodigen in Darmstadt om daar de hoofdvestiging te bezoeken. In deze bijdrage leest u wat deze Duitse producent van sensoren op basis van rekstrookjes en geavanceerde meetsystemen voor nieuws te melden heeft.

De vestiging in de Benelux van Hottinger Baldwin Messtechnik (HBM), de Duitse producent van meetopnemers, apparatuur en software voor data-acquisitie, vierde onlangs haar 25-jarige bestaan. Het bedrijf werd op 1 april 1993 in Nieuwegein opgericht voor de verkoop en service van de HBM-oplossingen in de Benelux. Door de overname van de Genesis HighSpeed-productlijn in 2009 werd de R&D-vestiging van Genesis in Dongen onderdeel van HBM en in oktober 2011 verhuisde ze naar een nieuw pand aan de Schutweg in Waalwijk, waar zowel de sales- en serviceafdelingen werden ondergebracht evenals de R&D-activiteiten van Genesis.
In 2016 werd HBM Benelux organisatorisch onderdeel van de regio Noordwest-Europa, waaronder ook Groot-Brittannië en Scandinavië vallen. De dagelijkse leiding van Noordwest-Europa is in handen van directeur Ben Keetman, een van de oprichters van HBM Benelux. De toepassing van test- en meetoplossingen wordt zo complex, dat niet alle regio’s individueel alle expertise in huis kunnen hebben. Dankzij de clustering van deze landen kan HBM Benelux nu profiteren van de enorme kennis en ervaring die in Noord-Europa is opgedaan met de monitoring van grotere objecten in bijvoorbeeld de windenergie en de olie- en gaswinning, maar ook tunnels, bruggen en andere infrastructuurprojecten.

HBM en Brüel & Kjær
Voor de 35 medewerkers die nu in de vestiging van HBM Benelux werkzaam zijn, is het verjaardagsfeestje meteen ook de overgang naar een nieuwe organisatie, want de bedrijven Hottinger Baldwin Messtechnik GmbH en Brüel & Kjær Sound and Vibration A/S (BKSV), die beide onderdeel zijn van het in Groot-Brittanni? gevestigde Spectris plc., hebben een fusie aangekondigd. Het nieuwe bedrijf zal voortborduren op de technische expertise en oplossingen van beide bedrijven. Dat komt ook tot uiting in de naam van het nieuwe bedrijf: HBK (Hottinger, Brüel & Kjær). De fusie wordt effectief met ingang van 1 januari 2019.
Zowel Brüel & Kjær als HBM zijn toonaangevend in hun segmenten. Brüel & Kjær levert geavanceerde technologie voor het meten en monitoren van geluid en trillingen, terwijl HBM technologie levert voor het meten en monitoren van mechanische grootheden en elektrische eigenschappen voor het analyseren van duurzaamheid, de efficiency van aandrijvingen, industriële processen en gewicht. De twee bedrijven zullen hun expertise bundelen en samen een integrale oplossing aanbieden, die bestaat uit sensoren, data-acquisitie, dataverwerking en diensten op het gebied van engineering. Daarbij zullen de bekende namen HBM en Brüel & Kjær blijven bestaan en wordt HBK gebruikt voor producten die gezamenlijk ontwikkeld zijn.

Meer nieuws van HBM Benelux
Meer nieuws over drukopnemers
Meer nieuws over Sensortechnologie

Het laatste productnieuws

Compact Motion Control System

Faulhaber introduceert de kleinste geïntegreerde motion controller ter wereld. De motion controller 22xx…BX4 IMC…

Elektronisch sleutelsysteem

Euchner presenteert het elektronische sleutelsysteem EKS2. Dit product is eenvoudig te implementeren, te bedienen…

Meer productnieuws