Embedded systems
18 april 2013

Specificatie CPCI-S.0 komt van de grond

Kontron gaat CompactPCI Serial ondersteunen

Tijdens de handelsbeurs Embedded World 2013 die eind februari in Neurenberg, Duitsland werd gehouden, heeft Kontron de ondersteuning van CompactPCI Serial aangekondigd. Het bedrijf heeft meteen al vijf nieuwe CPU kaarten laten zien en voor-geïntegreerde configuratievoorbeelden voor deze relatief nieuwe standaard. Aanvullende diensten voor systeemintegratie en migratie ronden dit plaatje af.

De specificatie CPCI-S.0, die officieel bijna twee jaar geleden van kracht werd, mag inmiddels rekenen op een ruime belangstelling vanuit de industrie. Dit is met name te danken aan het feit dat CompactPCI het breedst wordt geaccepteerd binnen alle marksegmenten van de industriële computers. Niettemin zijn de grotere OEM-afnemers wat huiverig om de overstap te maken. Tot nu toe ontbrak namelijk de ondersteuning van wereldwijde fabrikanten van embedded computer technologie. Hierin brengt Kontron nu verandering met de officiële aankondiging voor de ondersteuning van de PIMG-specificatie CPCI-S.0.

De standaard CompactPCI Serial is een doorontwikkeling van de bestaande PICMG 2.0-specificatie, die wordt gekenmerkt door seriële communicatie over de achterwand (backplane). Tot de ondersteunde componenten behoren uitbreidingskaarten die kunnen worden gekoppeld via Ethernet, PCI Express, SATA of USB. Willekeurige combinaties van dergelijke kaarten kunnen in specificatie-conforme systeembehuizingen worden gestoken, waarbij maximaal acht van deze kaarten worden ondersteund. Oplossingen met een aanzienlijk hoger aantal uitbreidingskaarten kunnen bovendien worden gerealiseerd door gebruik te maken van aanpassingsbruggen.

Nadruk ligt op krachtig presterende systemen
Deze hoge mate van ontwerpflexibiliteit staat de realisatie van de meest uiteenlopende systeemconfiguraties toe, zoals:

  • Schaalbare multi-processorsystemen en CPU-clusters via PCIe of Ethernet,
  • RAID-systemen, met maximaal acht SATA-lanes voor SATA harde schijf-shuttles, bijvoorbeeld voor gegevensopslag of videobewakingssystemen,
  • NAS-systemen voor gegevenstoegang via de cloud die worden gerealiseerd door een mix van in Ethernet-netwerken opgenomen CPU-modulen en SATA harde schijf-shuttles,
  • Meervoudige bewakingssystemen voor het besturen van maximaal 32 schermen voor bijvoorbeeld infotainment, publieke informatiepanelen (digital signage) en regelkamers,
  • Flexibele draadloze configuraties met WLAN, UMTS, HDSPA, LTE en GSM op maximaal acht draagkaarten, elk voorzien van twee radiomodulen.

Zelfs gemengde oplossingen die bovendien PCI ondersteunen zijn mogelijk. Alle systeemontwerpen worden gekenmerkt door bijzonder hoge prestaties in een modulaire constructie zonder bekabeling. Zo is het met CPCI-S.0 bijvoorbeeld mogelijk om data met meerdere gigabytes per seconde over te dragen. Ter vergelijking: de hoogst mogelijke gegevensdoorvoer via een parallelle 32 bit/66 MHz PCI-interface in CompactPCI is 0,264 GB/s. Deze enorme toename in bandbreedte opent nieuwe mogelijkheden die meteen kunnen worden ingezet.

Voor het complete artikel klik hier

Meer nieuws van Kontron Benelux
Meer nieuws over Embedded systems
Meer nieuws over IPC's