Size does matter
Grote aanraakgevoelige schermen zonder nadelen
Op 1 april 2014 vindt de tweede editie plaats van het User Interface Design seminar in het Congrescentrum 1931, Brabanthallen in Den Bosch. Tijdens dit seminar worden bezoekers ingelicht over het ontwikkelen van de juiste interface. Hoe komt u tot de optimale aansturing/bediening van uw product of machine? Door het thema ‘Van idee naar oplossing’ krijgt u antwoord op al uw vragen, is de gedachte van de organisatoren. Eén van de lezingen gaat over grote aanraakgevoelige schermen. Wij mogen u hierbij alvast een tipje van de sluier oplichten.
Ondertussen is het wel duidelijk dat we bij een userinterface meer en meer toe gaan naar aanraakgevoelige schermen waarbij de uiteindelijke userinterface door software gemaakt wordt. Dit is immers flexibeler en biedt veel meer mogelijkheden om snel en gemakkelijk een machine te kunnen bedienen zonder gebruik te hoeven maken van een knoppenpaneel met een onoverzichtelijke hoeveelheid bedieningselementen. De makers van aanraakgevoelige schermen weten hierop prima in te spelen en ondertussen wordt de markt van alle kanten overspoeld met kleine en grotere schermen waarbij met verschillende technieken gewerkt wordt om de aanraking te detecteren. Zo zijn er schermen met optische detectoren, schermen met sensoren op basis van weerstandsverandering en schermen die meten op basis van capaciteitsveranderingen. Alle drie hebben zo hun eigenschappen die bepalen hoe goed het scherm onder alle omstandigheden werkt en hoe groot het scherm kan zijn.
De laatste tijd zijn vooral capacitieve schermen zeer populair geworden vanwege hun goede werking. Een lichte aanraking, zelfs met handschoenen aan, is al voldoende voor een duidelijke, door de elektronica waarneembare capaciteitsverandering op de plaats van de aanraking. Helaas zijn echter de capacitieve schermen niet gemakkelijk in een groot formaat machinaal te maken en ook de gebruikte technologie maakt dat het lastig is om op een groot scherm de condensatorelementen voldoende lading te geven voor eenzelfde aanraakgevoel als op een klein scherm. Hierdoor wordt dan ook voor hele grote schermen meestal naar één van de andere technieken gegrepen.
Voor het complete artikel klik hier
Voor meer informatie over Zytronic klik hier