Rekstroken als basis
HBM, een modern, gezond, sterk groeiend bedrijf
Wie Googled op de term rekstroken, zal al heel snel terecht komen bij Hottinger Baldwin Messtechnik (HBM). Wij bezochten onlangs dit bedrijf waarvan de hoofdvestiging te vinden is in het Duitse Darmstadt en kwamen er achter dat rekstroken al lang niet meer de hoofdactiviteit van dit bedrijf is. Sinds de oprichting is de firma uitgegroeid tot een wereldwijd opererende firma die naast rekstroken ook versterkers en zelfs complete meetsystemen levert. Toch blijft het meten van mechanische grootheden waarbij veelvuldig rekstroken ingezet worden nog overal terug komen binnen het productenpallet.
Zestig jaar geleden begon de firma HBM met de productie van rekstroken en al snel werden er ook versterkers aan het pakket toegevoegd om de signalen uit de rekstroken goed te kunnen verwerken en uiteindelijk weergeven. Nu jaren later is dit nog altijd de basis van het bedrijf en worden er nog altijd rekstroken gemaakt in vele soorten en maten. Daarbij gaat het niet alleen om de standaard rekstrook die elektrisch uitgelezen wordt, maar heeft men ondertussen ook optische rekstroken ontwikkeld. Deze worden via een glasvezel aangestuurd en kunnen daardoor heel gemakkelijk zeer ver weg van het meetsysteem geplaatst worden. Door deze eigenschap zijn ze vooral zeer interessant in de weg- en waterbouw waar bijvoorbeeld de mechanische belasting van bruggen in de gaten gehouden wordt. Het spreekt voor zich dat we hier te maken hebben met grote afstanden. Vaak te groot waardoor het overbrengen van elektrische signalen vrij lastig kan zijn.
Op basis van rekstroken wordt door de firma ook een groot aantal andere producten gemaakt zoals load cels, weegbruggen en torsiesensoren. De laatste jaren zien we dat deze producten ook uitgerust worden met andere sensortechnologie zoals piëzo en de al eerder genoemde optische technieken. Met betrekking tot de versterkers uit de begintijd zien we dat deze verder zijn uitgebreid en er ondertussen ook verschillende lijnen meetsystemen bij gekomen zijn voor allerhande meetapplicaties. Daarbij heeft u zelfs de mogelijkheid voor zeer snelle systemen waarmee zeer goed eenmalige gebeurtenissen vastgelegd kunnen worden.
Vanwege de introductie van een aantal nieuwe producten, werd de Nederlandse pers uitgenodigd om zelf te komen kijken in het moderne bedrijf in Darmstad en kennis te maken met het nieuwe trainings- en demonstratiecentrum (figuur 1). In dit demonstratiecentrum laat HBM zeer helder zien wat er allemaal mogelijk is met hun producten en omdat het allemaal om werkende opstellingen gaat, is ook te zien hoe gemakkelijk complexe meetsystemen gemaakt kunnen worden.
Een aantal van de nieuwe producten zullen we u voorstellen, beginnende met:
Genesis HighSpeed en GlyphXE
De Genesis HighSpeed producten – die voorheen werden verkocht onder het label ‘LDS Nicolet’ – zijn bedoeld voor toepassingen in het high-speed en ultra high-speed segment (zie figuur 2). De apparatuur is bij uitstek geschikt voor geavanceerde meettoepassingen voor duurtests, ballistische proeven, in de luchtvaart of voor elektrische energie. Ze hebben een zeer hoge meetfrequentie van 100 kS/s tot wel 100 MS/s per kanaal. Dat komt neer op 100 miljoen metingen per seconde.
De apparatuur is modulair, zodat het systeem precies op maat van de specifieke toepassing geconfigureerd kan worden; of het nu om één kanaal of om duizend kanalen gaat. De serie bestaat uit een brede range van robuuste en draagbare apparatuur voor high-end data-acquisitie en transiëntrecorders, inclusief voeding en isolatie voor hoogspanningstoepassingen.
Genesis is een van oorsprong Nederlands product dat door aankoop van de firma LDS Nicolet in handen is gekomen van HBM. Behalve Genesis heeft HBM nog meer meetsystemen en bijbehorende software. Onlangs kwam er ook het pakket nCode GlyphXE uit (figuur 3). Dit softwarepakket is speciaal ontwikkeld voor de verwerking en analyse van zeer grote hoeveelheden data. Hiermee is het mogelijk snel en gemakkelijk test- en meetgegevens te evalueren die afkomstig zijn van o.a. MTS RPC3, DIAdem, Excel of MATLAB, maar werkt natuurlijk optimaal samen met HBM’s eigen catman software. nCode GlyphXE kan namelijk na afronding van de data-acquisitie direct vanuit catman opgestart worden.
Voor het complete artikel klikt u hier