Datacommunicatie
17 oktober 2017

Netwerk gekoppeld aan PROFINET

Hoe verbind je verschillende netwerken aan PROFINET

Hoe verbindt u uw PROFINET-installatie met andere netwerken en installaties? PROFINET is tegenwoordig het standaard netwerk binnen machines en installaties. Het integreren van installaties blijft echter altijd een uitdaging. Hoe zorgt u ervoor dat u geen ongecontroleerde groei krijgt in uw netwerken en de veiligheid en prestaties van uw netwerk constant op hoog niveau blijven? En is het mogelijk om andere netwerken zoals PROFIBUS te integreren? Tijdens de PROFIdag zal Bart Pape van Helmholz Benelux u daarop een antwoord geven. Nu alvast een voorproefje.

Wanneer u data wilt overdragen tussen verschillende PROFINET-installaties, is het belangrijk dat u zorgt voor een goede scheiding van uw netwerken. U wilt namelijk voorkomen dat er ongewenst verkeer op de PROFINET-installatie komt, waardoor deze verstoord kan raken. Hierbij kunt u denken aan (overbodig) broadcast en multicast verkeer, maar ook aan indringers van buitenaf.
Er zijn verschillende manieren waarop u een PROFINET-installatie veilig kunt verbinden met andere netwerken.

Het filteren van data (Firewall)
Om te zorgen dat alleen de door u gewenste data op het netwerk kan komen, kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld packet filtering. Met deze methodiek kiest u zelf welke data er overgedragen mag worden van en naar uw netwerk. Met deze configuratie dienen beide netwerken zich wel in hetzelfde IP-bereik / broadcast-domein te bevinden.

Network Address Translation
Wanneer u gebruik maakt van verschillende IP-bereiken tussen de te koppelen netwerken, kunt u gebruik maken van Network Address translation (NAT). Op deze manier kunt u de verschillende installaties toch met elkaar laten communiceren. Zelfs wanneer u meerdere PROFINET-installaties heeft met een zelfde IP bereik, kunt u deze door middel van NAT-koppelen aan een gezamenlijk bovenliggend netwerk. Door het filteren van data houdt u toezicht op de data die uw installatie binnenkomt.

Network Address and Port Translation
Wilt u meerdere systemen koppelen met behulp van NAT, maar heeft u slechts één IP-adres beschikbaar aan de te koppelen zijde, dan kunt u gebruik maken van Network Address and Port Translation. (NAPT) Met deze technologie koppelt u één IP-adres aan de buitenzijde met meerdere devices van uw installatie.

Wilt u meer weten over de slimme couplers van Helmholz, dan is het bezoeken van de PROFIdag een optie. Daar houdt Bart Pape zijn lezing waar hij meer over deze componenten vertelt. Daarnaast zijn de couplers vast en zeker te zien op de kennismarkt.

Meer nieuws van Helmholz Benelux BV
Meer nieuws over Datacommunicatie
Meer nieuws over industriele netwerken/servers

Columns / opinie

Ewout de Ruiter 10 mei 2024

De grote graver?

Met de plannen van KPN moet zo'n beetje heel Nederland weer op de schop en krijgen heel veel huishoudens twee glasvezels waarvan er eentje misschien nooit gebruikt wordt.
Jan W. Veltman 18 april 2024

6502, wat moeten we ermee?

Na een patent strijd met Motorola werd de 6501 opgevolgd door de 6502 die, dank zij zijn lage prijs, aan de wieg stond van de Apple en Commodore computers en de rest is geschiedenis.
Meer columns & opinie