Elektronica
14 april 2016

Elektronica in 3D

Koperbanen aanbrengen op ruimtelijke objecten

Dat in een auto heel veel elektronica verwerkt wordt, is niets nieuws, evenals het gegeven dat printen voor deze toepassing vaak hele aparte vormen moeten hebben. De elektronica wordt letterlijk in elk hoekje en gaatje ondergebracht en al die printen moeten met elkaar verbonden worden. Dit vraagt om veel draad en kabelwerk, zelfs op plekken waar de printen vlak bij elkaar zitten. Flexibele printen zijn dan al een prima oplossing, maar een print die niet plat maar een ruimtelijke vorm heeft en daarbij ook nog eens stevig is, is vaak handiger.

Om in een stuur van een auto zowel links als rechts schakelaars aan te brengen die verbonden zijn met een stukje elektronica dat via een minimum aan draden met de boordcomputer communiceert, vraagt nu om twee tot drie separate printjes (twee voor de schakelaars en één voor de elektronica) die elk apart met minstens twee schroeven gemonteerd moeten worden. Deze printen moeten met bijvoorbeeld een bandkabel met elkaar verbonden worden, hetgeen het geheel er niet echt eenvoudig op maakt. Het gebruik van flexibele printen is dan al een hele verbetering omdat nu alles één geheel is. De montage wordt er daardoor echter niet gemakkelijker op. Alles op één print met een normale dikte is en blijft het gemakkelijkste. Het geheel kan dan met minimale middelen gemonteerd worden.
Zolang de print compleet vlak mag zijn, is het geen probleem om alles op één print te monteren. Printen kunnen immers vrij gemakkelijk in elke vorm geleverd worden. Moet de print echter een ruimtelijke vorm hebben (dus niet plat), dan was dat tot nu toe niet mogelijk. Alleen de dunne, flexibele printen konden tot nu toe in elke gewenste vorm gebogen worden. Dit probleem is echter voorbij. De printplaatproducent Beta LAYOUT gebruikt een methode om printen in elke gewenste vorm te kunnen produceren.

Kleine series
Het maken van 3D-objecten van kunststof wordt vooral gedaan doormiddel van spuitgieten. Deze techniek is zeker voor grote series de ideale methode, maar als het gaat om slechts enkele exemplaren, dan is dit niet de methode. De dure mal die noodzakelijk is, maakt dat de aantallen voor een economisch verantwoorde productie enorm groot moeten zijn. Gelukkig is er ondertussen de 3D-printtechniek. Ook hiermee zijn immers objecten van kunststof te maken in elke gewenste vorm.

Lees hier het complete artikel

Voor meer informatie over het gebruikte proces klik hier
Voor meer informatie over Target 3001
klik hier

Meer nieuws van Beta Layout
Meer nieuws over Elektronica
Meer nieuws over ontwikkeling en productie en PCB's