Bedrijven

Overheid en politiek

VS wil dat ASML stopt met verkoop chiptechnologie aan China

De VS dringt er bij Nederland op aan om ASML te verbieden bepaalde technologie aan China te verkopen die essentieel is voor het maken van een groot deel van de chips in de wereld. Dat schrijft persburo Bloomberg op basis van bronnen die bekend zouden zijn met de situatie.

De voorgestelde beperking van Washington zou een bestaand verbod op de verkoop van de meest geavanceerde systemen aan China uitbreiden, in een poging om China’s plannen om een wereldleider in chipproductie te worden, te dwarsbomen.
Amerikaanse functionarissen lobbyen bij hun Nederlandse tegenhangers om ASML te verbieden enkele van zijn oudere systemen voor deep ultraviolette lithografie of DUV te verkopen. Deze machines lopen technisch achter op de allernieuwste machines  maar zijn steeds de meest gebruikelijke methode om bepaalde chips te maken die nodig zijn voor auto’s, telefoons, computers en zelfs robots.

De kwestie ontstond tijdens het bezoek van de Amerikaanse onderminister van Handel, Don Graves, eind mei en begin juni aan Nederland en België om problemen met de toeleveringsketen te bespreken. Tijdens die reis bezocht Graves ook het hoofdkantoor van ASML in Veldhoven en ontmoette hij Chief Executive Officer Peter Wennink.

Wat Bloomberg Intelligence zegt
De verkoop van ASML zou met 5-10% kunnen dalen als het wordt verboden om deep ultraviolette instrumenten in China te verkopen. Aangezien de inkomsten van de maker van de chipapparatuur al een verbod weerspiegelen op verzendingen van extreem ultraviolet gereedschap naar het land, kan het minder impact hebben dan vergelijkbare bedrijven zoals Applied Materials, dat 25-30% van zijn omzet uit China haalt.

De Nederlandse regering moet nog akkoord gaan met eventuele aanvullende beperkingen op de export van ASML naar Chinese chipmakers, wat de handelsbetrekkingen met China zou kunnen schaden. ASML is al niet in staat om zijn meest geavanceerde extreem ultraviolette of EUV-lithografiesystemen, die ongeveer 160 miljoen euro kosten, naar China te verzenden, omdat het geen exportvergunning van de Nederlandse overheid kan krijgen.

Het Amerikaanse ministerie van Handel en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken willen geen commentaar geven.

“De discussie is niet nieuw. Er zijn geen beslissingen genomen en we willen niet speculeren of commentaar geven op geruchten”, aldus een woordvoerster van ASML.


Meer nieuws over Bedrijven
Meer nieuws over Overheid en politiek

Columns / Opinie

Meer columns & opinie