Arbeidsmarkt

Beurzen, congressen, seminars, events

Robotisering in de tijd van personeelsschaarste

De huidige personeelsschaarste lijkt beelden rond robotisering te wijzigen. Je zou kunnen zeggen: ‘het probleem van een tekort aan technisch personeel kan technologisch worden opgelost’. Een specifiek seminar  tijdens WoTS legt nadruk op robotisering in industrie en wetenschap.

Naast machinebouwers, productiebedrijven en de procesindustrie kan dit technologische verhaal achter de actualiteit eveneens inspirerend zijn voor professionals uit de zorg en laboratoria.

Het seminar wordt geopend door Georgios Petropoulus van MIT / Stanford. De spreker spitste zijn onderzoek toe op werkgelegenheid, economie, concurrentie en kwaliteit van werk. Hij zal de implicaties van industriële robots op de arbeidsmarkt en de verandering in de economie presenteren.

Julian Langowski van de WUR biedt lessen van de natuur, die gebruikt kunnen worden in een nieuwe generatie zachte robotsystemen. De natuur heeft zich tijdens de evolutie aangepast aan de omgeving. Daarmee worden creatieve oplossingen aangeboden voor fundamentele problemen. De spreker toont diverse lessen en gaat met name in op de fascinerende gripkwaliteiten van boomkikkers.

Paul Buisman toont in zijn presentatie hoe Moba een generieke softwareschil rond de robot heeft geprogrammeerd, zodat elke robotcel als een “standaardproduct” wordt geleverd. Dat biedt kansen in de diversiteit van toepassingen in de praktijk.

Robert van Riet gaat in op de diversiteit in producten, gewicht, dieren en menselijke invloed. De aanpak bij deze diversiteit begint met 3D-scans van producten en het doorrekenen van de uitgangssituatie. In verschillende stappen met vision en Artificial Intelligence wordt het Robot toolpath berekend.

Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Arbeidsmarkt
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events

Uitgelicht nieuws