Beurzen, congressen, seminars, events

RoboCup 2024 komt naar Nederland

De Technische Universiteit Eindhoven is dit jaar gastheer van het WK voor robots. Het eigen team Tech United is meervoudig wereldkampioen en verwacht ook voor het thuispubliek te kunnen scoren!

Voetbalrobots in actie. Foto: Tech United

Elk jaar strijden tijdens de RoboCup de beste teams om de wereldtitel in verschillende robotcompetities. Het gaat hierbij om volledig zelfstandig opererende robots. RoboCup 2024 biedt vijftien robotcompetities, technologische hoogstandjes en activiteiten voor jong en oud. Onderdelen zijn onder andere robotvoetbal, zorgrobots, reddingsrobots, mensachtige robots, junior competities, speel- en knuffelrobots en industriële robots. Het wereldkampioenschap vindt elk jaar plaats in een andere wereldstad, zoals Bordeaux (2023), Bangkok (2022) en Sydney (2019). Dit jaar mag Eindhoven de teams van over de hele wereld welkom heten, op het door de TU/e georganiseerde toernooi. Naar verwachting zullen rond de vijftigduizend mensen de RoboCup in Eindhoven bezoeken.

De wereld van zelfstandig opererende robots is een fascinerende. Zonder mensen aan de knoppen vinden zij hun weg, dankzij een knap samenspel van bijna alle disciplines die op de TU/e te vinden zijn: van design tot elektronica, besturingssoftware en AI, materiaalkunde en mechanica. Slimme sensoren zorgen ervoor dat ze precies weten waar ze zijn en waar ze heen willen.

In 2024 organiseert de TU/e samen met stichting Promotech 2050, vertegenwoordiger van de Eindhovense  roboticateams, de RoboCup 2024. Er worden tienduizenden bezoekers verwacht, op dit meerdaagse evenement. Het is niet de eerste keer dat het wereldkampioenschap in Eindhoven plaatsvindt.  Ook in 2013, toen het toernooi geopend werd door koningin Máxima, liet de universiteit al zien een uitstekend toernooi te kunnen organiseren met als hoogtepunt een volle tribune van vierduizend mensen bij een spectaculaire robotvoetbalfinale.

Doel van RoboCup
Het doel van RoboCup is om de ontwikkeling van betaalbare en betrouwbare robottechnologie te versnellen, bijvoorbeeld om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden.

Na elke editie van het toernooi delen de deelnemende teams hun kennis, zodat iedereen zich met dezelfde inzichten kan voorbereiden voor het volgende jaar. Stip aan de horizon is de uitdaging om in 2050 met voetbalrobots de menselijke wereldkampioenvoetbal te verslaan.

RoboCup 2024
Het 25e wereldkampioenschap vindt plaats van 17 tot en met 21 juli in Eindhoven, in de Genneper Parken.


Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events