Bedrijven

Eurocircuits viert 30-jarig jubileum; met frisse ideeën voor de Europese PCB- en EMS-markt

Wanneer een printplaat fabrikant in Europa een verjaardag van ettelijke decennia kan vieren en kan terugkijken op een succesvolle bedrijfsontwikkeling, dan is dat iets bijzonders. De makers van dit succesverhaal zijn Luc Smets en Dirk Stans, managing partners van Eurocircuits in Mechelen, België. Het recept voor hun succes: een duidelijke focus op prototypes en kleine series printplaten met standaard technologie al dan niet voorzien van assemblage om hardware-ontwikkelaars in Europa snel, goedkoop en betrouwbaar te bevoorraden.

Het verhaal van Eurocircuits begon in 1991, in een bruin café in de binnenstad van Mechelen (België), waar Luc Smets en Dirk Stans ervan droomden een eigen bedrijf te beginnen. Datzelfde jaar bezocht Luc Hongarije, met in zijn baggage niets meer dan een portie lef; daar had hij het geluk de juiste mensen met de juiste instelling op het juiste moment te treffen. Uiteindelijk richten Luc Smets en Dirk Stans in mei 1991 hun bedrijf op voor de productie van gedrukte schakelingen.
Eind jaren negentig zagen zij al snel het potentieel van internet en gebruikten zij het toen nieuwe medium voor hun zakelijke ideeën. Begin 2000 creëerden zij www.eurocircuits.com, een portaal voor het bestellen van printplaten. Met de filosofie de klant steeds de beste professionele kwaliteit te bieden tegen aantrekkelijke prijzen, ging visionair en strateeg Luc Smets voortdurend nieuwe uitdagingen van het informatietijdperk aan en baande hij nieuwe wegen voor innovatie.

Herkennen en benutten van de mogelijkheden van het internet
Door het bestelproces naar het internet te verplaatsen, namen de administratieve kosten sterk af omdat de klant de bestellingen rechtstreeks online plaatste. Met de focus op standaardisatie van de technologie kon men printplaten van verschillende bestellingen samenvoegen op een productie-paneel en dus samen produceren (het poolen van orders). Stap voor stap groeide het service aanbod en intussen kunnen ontwikkelaars bij Eurocircuits hun PCB’s in één bestelproces laten vervaardigen en assembleren. Afhankelijk van de beschikbaarheid van componenten, kan Eurocircuits al na 6 werkdagen geassembleerde PCBs voor prototypes en kleine series naar de klant opsturen.

Visualizer
Bijzonder nuttig en waardevol is de Visualizer die het ontwerp virtueel produceert nog vóór dat de klant zijn bestelling plaatst. Zo controleert Eurocircuits alle gegevens voor PCB-Fabricage alsook de BOM en CPL voor PCB-Assemblage op produceerbaarheid (DFM) en volledigheid. Hierdoor kunnen we hardware-ontwerpers proactief ondersteunen bij het op tijd en binnen budget opleveren van hun projecten. Ons doel is onze klanten helpen hun ontwerpen zo voor te bereiden dat de productie van de eerste keer goed is, of het nu gaat om een prototype of een kleine productierun, aldus de directie.

De Visualizer geeft meteen ook een overzicht van de beschikbaarheid van componenten of mogelijke alternatieven, alsmede een exacte prijsberekening, nog voordat het order is geplaatst. Na levering van het prototype of kleine serie staan de gevalideerde productiegegevens ter beschikking van de klant waardoor een soepele productie van een grote series bij daarvoor gespecialiseerde fabrikanten mogelijk is.

Eurocircuits deelt zijn kennis in volle transparantie. Een wekelijkse Technology Thursday in de sociale media, een blog met waardevolle tips voor ontwerpers en een speciaal TV-kanaal leggen ontwerpers, aan de hand van voorbeelden, op een duidelijke en onderhoudende manier de onderlinge relaties uit tussen PCB-ontwerp, fabricage en assemblage.

Eurocircuits

Het bedrijf hecht veel waarde aan jong technisch talent. Het is voor ons vanzelfsprekend om de ontwerpers van morgen en hun docenten binnen de Europese elektronica-industrie te ondersteunen, zegt Dirk Stans. Momenteel ondersteunt Eurocircuits meer dan 50 studenten projecten in Europa. Naast de levering van printplaten en assemblages deelt Eurocircuits ook zijn kennis tijdens workshops om de studenten praktisch te ondersteunen bij het produceerbaar ontwerpen van hun PCBs.

Verantwoord en duurzaam werken en leven in Europa
Dit jaar investeert Eurocircuits 7 miljoen euro in zijn twee fabrieken in Hongarije en Duitsland. Een hoge prioriteit hierbij, heeft het lopende milieu- en duurzaamheidsproject conform ISO 26000. Eurocircuits investeert meer dan 2 miljoen euro in hernieuwbare energieproductie en in acties omtrent vermindering van het water- en energieverbruik, nul-afvalproductie, vermindering van luchtvervuiling en klimaatneutraal transport. Wij geloven dat deze maatregelen ons een concurrentievoordeel zullen opleveren ten opzichte van onze niet-Europese concurrenten. Bovenal geloven wij dat dit de toekomst van ons Europa veilig stelt, benadrukken de directeuren.

Ondanks het succes is er, terugkijkend, ook een gevoel van melancholie. De Europese printplatenmarkt, die 30 jaar geleden nog goed was voor meer dan 40% van de wereldmarkt, neemt nu nog slechts 2,5% van de wereldwijde printplatenproductie voor zijn rekening. In plaats daarvan produceert China meer dan 50% van alle PCB’s. Deze afhankelijkheid, zoals die ook bestaat voor onder andere elektronische componenten, is gevaarlijk en kan Europa duur komen te staan, waarschuwt Dirk Stans.

Meer nieuws van Eurocircuits
Meer nieuws over Bedrijven