Column & Opinie Ronald ten Boden

Over Ronald ten Boden

Ronald was van 2012 tot en met 2022 werkzaam bij FHI, federatie van technologiebranches, o.a. als branchemanager Industrial Automation FHI / member managementteam. In deze periode schreef Ronald met regelmaat columns voor e-totaal.

Zorg goed voor de medemens en jezelf

Week 11 2020. Ik refereer aan de week van mijn wintersport, anderhalve maand geleden, toen wij op de latten stonden. Een prachtige week samen met vrienden, met z'n allen in een groot huis omdat dat zo gezellig is. En gezellig was het: na het skiën, op elkaar gepropt, nog een drankje doen en daarna met z'n allen aan tafel. Exact de laatste week dat Oostenrijk nog open was voor toerisme. De week ervoor was het nog een "ver van ons bed case" en de week erna zaten we er midden in.

De dag na mijn vakantie heb ik mijn thuiswerkplek ingericht, er niet van uitgaande dat ik daar midden april nog steeds zou zitten. De afgelopen weken kan ik het best omschrijven als onvoorspelbaar. Want planningen die je vandaag maakt, zijn morgen of zelfs vanmiddag niet meer te volgen, doordat overheidsbeslissingen of andere inzichten je alweer hebben ingehaald.
Onzekerheid, plannen van dag tot dag, maar vooral denken aan de medemens: wereldwijd zijn dat de zaken waar we vandaag de dag mee te maken hebben. Maar ook het werk draait voor velen van ons gewoon door. Veel van onze leden hebben namelijk een link met de cruciale beroepsgroepen, werkzaam in de vitale sectoren.
Leden binnen de branche Industriële Automatisering leveren niet alleen componenten aan de voedselketen, maar zijn nauw betrokken bij de talloze processen die te maken hebben met gasproductie, olievoorziening, drinkwatervoorziening en ga zo maar door.
De laatste jaren werd steeds duidelijker dat we, naast de helden uit de gezondheidszorg, zonder technisch specialisten ook een probleem hebben. De situatie van nu maakt dit nogmaals inzichtelijk. Hierbij wil ik jou dan ook vragen om naast goed voor de medemens te zorgen, ook goed voor jezelf te zorgen.
Toch nog even terug naar mijn vakantie; graag neem ik u nog even mee naar de vrijdag. In de ochtend hebben we een aantal heerlijke afdalingen gemaakt. U kent het wel: “Kaiser Wetter”, zoals op Instagram foto’s, verse sneeuw en prachtige pistes en natuurlijk dat zonnetje. Vanuit de overheid was donderdag gecommuniceerd dat vele skigebieden moesten sluiten, waaronder dat van ons. In de morgen liepen wij een restaurantje binnen. Ook deze setting was weer uniek te noemen: een Oostenrijks interieur met foto’s van vroeger. De man achter de bar vroeg ons of het druk was op de pistes, helaas moesten we hem meedelen dat het niet het geval was. Een wedervraag van mijn kant was dan ook of hij na vandaag dicht ging. Het enige antwoord wat hij kon geven was; ja, alles voor de gezondheid!
Dit antwoord had ik op dat moment niet verwacht, maar nu ik vandaag de dag de ernst van de situatie zie begrijp ik het volkomen. Op dat moment dacht ik dat hij zou refereren aan de omzet welke hij mis zou lopen maar niets was minder waar.
Juist nu: besteed preventief even net wat meer tijd aan je gezondheid! Rust, beweging en gezond eten, mocht het onverhoopt nodig zijn dan heb je net even wat meer kracht en ben je weer snel op de been. Zet hem op!

Graag wens ik iedereen veel succes, sterkte en gezondheid toe in deze hectische tijden,