Column & Opinie Jan W. Veltman

Over Jan W. Veltman

Als onafhankelijk consultant is Jan sinds 1 januari 2000  betrokken bij de ontwikkeling, marketing en sales van de nieuwste technologieën.

Via zijn columns geeft Jan al vanaf 2006 zijn wereldbeeld weer. Hierbij probeert hij helderheid te scheppen in de wonderlijke wereld van techniek, de mens en de actualiteit.

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden

(Of: "Het belang van inzicht en kennis")

Verbaast u zich nog over sommige uitspraken van politici? Eigenlijk zou ik willen zeggen: “Ik niet”, maar helaas ze blijven me verbazen met hun soms verbijsterende uitspraken. De laatste, in mijn ogen zinloze bijdrage, kwam van minister Hugo de Jonge bij zijn openingsrede van de VSK, Nederlands grootste installatie vakbeurs.

U herinnert zich deze minister misschien nog wel als Corona minister waarbij hij voortdurend áchter de feiten aan rende en op de momenten dat hij probeerde om juist vroeg in grijpen precies de verkeerde beslissing nam (sommigen hebben daar dan wel weer veel geld aan verdiend).
Ook hier zien we ditzelfde fenomeen weer naar voren komen en weer op een vakgebied waar deze minister niet voor opgeleid is, sterker nog waar hij (en met hem de meeste politici) geen kaas van gegeten heeft.
In een waarschijnlijk goedbedoelde poging onafhankelijker te worden van Russisch gas en zonder meer gas uit Groningen te halen heeft deze minister, samen met Rob Jetten, de verwarmingsketels op aardgas in de ban gedaan.
Hun oplossing, overschakelen op een hybride warmtepomp, u weet wel zo een die voor de laag calorische (zeg maar de verwarming) warmte op het warmtepomp principe berust en voor de hoog calorische warmte (douchen en koken) van gas gebruikt maakt.
Zonder na te denken een loffelijk streven. Tenslotte wordt door de meeste huishoudens ongeveer 75% van het gas voor het verwarmen van de woning gebruikt.

Maar ook hier zien we het nadelige effect van het door lobbyisten bijpraten van een terzake ondeskundige minister. Als goede technisch/wetenschappelijke kennis ontbeert klinkt elk leuk verhaal logisch en ontbreekt het je aan voldoende achtergrond om kritische vragen te stellen.
Deze onkunde hoor je dan ook terug in de antwoorden die hij na afloop geeft aan een verslaggever op de vraag welk advies deze minister heeft voor de installateursbranche naar hun klanten toe. “Installateurs doen er verstandig aan hun klanten een ander alternatief te bieden, één dat duurzaam én beter is, dat minder gas verbruikt en aan het eind van de maand minder geld op maakt”.
Als je niet nadenkt klinkt dit best logisch, vooral het laatste argument, minder geld per maand. Zelfs als ik voorbij ga aan de ‘Total Costs of Ownership’ zal dit niet het gewenste effect opleveren. Ja, het gasgebruik zal wel iets dalen en na het afbetalen van de hoge investeringskosten zullen de maandelijkse lasten wel naar beneden gaan.

Hier wreekt zich weer het populisme waarin vrijwel alle politici zo goed zijn, iets roepen zonder voldoende kennis en inzicht.
Laten we maar weer eens wat cijfers (nu van energieinnederland.nl) bekijken. 45% van het Nederlandse aardgasgebruik is voor de elektriciteitsopwekking, 28% gebruiken we voor verwarming (de hele gebouwde omgeving in dit geval) en de rest kunnen we onder noemer industrie schuiven.
Vraagje: “Wat gaat dit briljante voorstel om massaal op hybride warmtepompen om te schakelen nu werkelijk opleveren”?
Ik denk niets! We kunnen maximaal 28% van ons gasgebruik terugdringen als we geen gas voor verwarming gebruiken. Echter, vervangen we dit door elektriciteit voor warmtepompen dan wordt dat weer met extra gas opgewekt. Als we dan rekenen met een rendement van een gascentrale van 50-60% en een rendement van een warmtepomp van 400% (ja dat ziet er raar uit) dan valt na enig rekenen wel te zien dat de netto winst ongeveer ‘0′ is, of misschien zelfs negatief bij een slechte COP (by the way een goede gasgestookte ketel zit op ongeveer 100%). Voor het gemak vergeet ik dan ook maar even dat het elektriciteitsnet niet op een massale toename van warmtepompen berekend is.
Het spreekwoord over heelmeesters indachtig: “Dit voorstel rammelt niet alleen aan alle kanten, het ruikt naar incompetentie”.

Drie voorstellen om dit probleem wel goed aan te pakken: maak haast met het anders opwekken van elektriciteit; zet het gasnet in voor een waterstof oplossing en vooral stel hoge eisen aan de isolatie van woningen en gebouwen.
Hoe beter geïsoleerd hoe minder warmte we verliezen en hoe minder energie we voor verwarming nodig hebben!

Het laatste productnieuws

Compact Motion Control System

Faulhaber introduceert de kleinste geïntegreerde motion controller ter wereld. De motion controller 22xx…BX4 IMC…

Elektronisch sleutelsysteem

Euchner presenteert het elektronische sleutelsysteem EKS2. Dit product is eenvoudig te implementeren, te bedienen…

Kleinste lidar ter wereld

Vierpool presenteert de ‘kleinste’ lidar ter wereld, namelijk de LGS-N25 van Datasensing, voor voertuignavigatie…

Meer productnieuws