Column & Opinie Jan W. Veltman

Over Jan W. Veltman

Als onafhankelijk consultant is Jan sinds 1 januari 2000  betrokken bij de ontwikkeling, marketing en sales van de nieuwste technologieën.

Via zijn columns geeft Jan al vanaf 2006 zijn wereldbeeld weer. Hierbij probeert hij helderheid te scheppen in de wonderlijke wereld van techniek, de mens en de actualiteit.

YouTube versus TV

(Of: "Zijn ‘social media' killing voor beschaving?")

Overkomt het u ook wel eens dat u per ongeluk naar de TV kijkt en zich afvraagt ben ik nu gek of??? Mij overkwam dit kort geleden. Normaal kijk ik eigenlijk nooit rechtstreeks TV. Vanaf de komst van de video recorder, jawel zo’n oude Video 2000, kijk ik vrijwel alleen nog uitgesteld. De enige uitzondering is nog wel eens de slimste mens, maar dat komt dan weer omdat ik niet door de krant geïnformeerd wil worden wie er gewonnen heeft.

Met dit uitgesteld kijken zou u kunnen denken, dé ideale kandidaat voor YouTube. Helaas, ondanks of juist door het overweldigende aanbod, kan YouTube me maar matig bekoren. Het kent geen programmering zodat ik geen idee heb waarnaar ik zou willen kijken en een beetje doelloos rond zoeken is niets voor mij.
In de uitzonderlijke situatie dat ik iets via dit medium wil bekijken ga ik gericht op zoek. Hierna wordt ik dan weer meedogenloos afgestraft doordat ik daarna geconfronteerd wordt door een hele lijst van aanbevelingen waarvan YouTube vindt dat ik die ook interessant moet vinden.

Waarschijnlijk behoor ik tot de uitstervende generatie van mensen die zelf wil bepalen wat hij (of zij) wil zien. In ieder geval wil ik niet gestuurd worden door een algoritme van YouTube, Facebook, Google of een andere Tech firma…. Dat geeft alleen maar ellende, mijn blik op de wereld wordt er alleen maar bekrompen door waarmee mijn beoordelingsvermogen volledig gebiased wordt.

Gelukkig bekijk ik de wereld nog met voldoende verwondering en word ik nog steeds verrast, soms aangenaam maar helaas ook soms onaangenaam.
Een aangename verrassing was het aantreden van Robert Dijkgraaf als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Ernst Kuipers als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De één een wetenschapper met een ruime kijk op de wereld en de ander een arts met veel ervaring in het organiseren van oplossingen in probleem situaties.
Opvallend genoeg zijn dit beide kandidaten van D’66, zit hier een complot achter? Is dit het begin van een overname van de politiek door competente lieden in plaats van mooi praters en op hol geslagen nationalisten? Of nog erger, mensen die zich politicus noemen. Een volslagen ongedefinieerd beroep…. Misschien een vlag om een gebrek aan lading te bedekken?
Met deze 2 lieden heeft het oude Rutte III dan toch mooi voor een positieve verandering gezorgd.

Helaas bestaan er ook onaangename verrassingen, in dit geval de op de nieuwe regering volgende Kamerdebatten. De flitsen die ik hiervan op TV zag maakten mij sprakeloos en ontzet. Als eerste was daar Geert Wilders die als een op hol geslagen puber een aantal Kamerleden schoffeerde en passant een fractieleider voor gek verklaarde.
Tweede dieptepunt was het optreden van Guido van Meijeren die als een minderjarige kleuter de indruk wekte dat hij nog in de zandbak aan het spelen was en door zijn moeder tot de orde geroepen moest worden omdat hij anders met zijn schepje zomaar een ander kind de hersens zou inslaan.

Naar mijn idee zou het de beide heren sieren als ze eens uit hun zelf gegraven YouTube stellingen zouden klimmen en daardoor de wereld wat genuanceerder en misschien ook met wat meer beschaving zouden bekijken?

Misschien een hint? Terwijl de zandbak politici zich misdragen wordt aan de oostkant van Europa een aanzet tot een oorlog gemaakt. Ook al denken wij in Nederland naïef dat het wel niet zo’n vaart zal lopen, voorlopig ziet het er naar uit dat dit letterlijk over onze hoofden én landen uitgevochten gaat worden. Nu nog met diplomatie, maar straks…?

Misschien wordt het voor sommigen eindelijk tijd om eens uit de zandbak te klimmen en volwassen te worden?

Dossiers