Column & Opinie Paul Petersen

Over Paul Petersen

Sinds 2000 is Paul werkzaam voor FHI, federatie van technologiebranches.

De combinatie van maatschappelijke uitdagingen met samenwerking in bedrijfsketens en het toepassen van technologie ziet hij als een voortdurende inspiratiebron.

Wrexham AFC

Het was mijn bedoeling om te schrijven over het belang van semiconductors voor de wereld en dat topsprekers hier iets over gezegd hebben tijdens de beurs in september. De FA-cup wedstrijd tussen Wrexham en Sheffield United veranderde dat plan. Het verhaal van de ‘underdog’ is gewoon te mooi.

Twee Hollywoodacteurs benaderden de voetbalclub in mei 2020 en kochten Wrexham AFC uiteindelijk in februari 2021. Met een geschiedenis van bijna 160 jaar, diverse pogingen om failliet te gaan en bijna onderaan staand in de National League (vijfde niveau van de Engelse competitie) in 2020 maakt het de club een underdog.

Als een oliesjeik een club koopt, dan gelooft men in de loyaliteit van de eigenaren, maar in dit geval moesten de twee acteurs door de fans goedgekeurd worden. Rob McElhenney vertelde dat hij deze club wilde, omdat hij zich herkende in de supporters (working class). Ryan Reynolds zei dat iedereen zich daarin kan herkennen en dat hij enorm geniet van de gemeenschapszin rond de club. Hij genoot oprecht van een overwinning, was kapot van een verlies en was verslaafd geraakt aan de club.

Hun droom en doel zijn concreet en ongelooflijk voor Noord-Wales: we kunnen deze club door de herkenbaarheid van de underdog een ’global brand’ maken en we kunnen het team naar de Premier League brengen. Wrexham staat op dit moment bovenaan en speelde een vierde ronde tegen een team dat tweede staat in de championship. De acteurs hebben een documentaire bij Disney+ (‘Welcome to Wrexham’) lopen en de mensen geloven in de authentieke betrokkenheid van de eigenaren.

Waarom vind ik dit zo mooi? Vanaf de coronatijd (toen zij dus met dit plan begonnen) zijn we redelijk platgegooid met crisisverhalen. Die hoef je niet te geloven. Het is nog sterker: je kunt een andere richting kiezen. Wrexham, de fans, de regio en de nieuwe eigenaren hebben kwaliteiten gecombineerd en kunnen een sprookje waarmaken. Er wordt een structuur voor de toekomst neergezet en het gaat om de mensen, die nog eens 160 jaar geschiedenis kunnen maken. Het is prachtig om te leren van andere vakgebieden.