Column & Opinie

Wolven in het bos

Moeten we allemaal meehuilen, meehuilen met de wolven in het bos? Natuurlijk is er heel wat aan de hand in de wereldeconomie, net als altijd. Wonderlijk genoeg lijkt het er op dat we in ons landje aan de zee buiten het bos op de grote stille heide staan. Natuurlijk is het zorgelijk wat er in…

Moeten we allemaal meehuilen, meehuilen met de wolven in het bos? Natuurlijk is er heel wat aan de hand in de wereldeconomie, net als altijd. Wonderlijk genoeg lijkt het er op dat we in ons landje aan de zee buiten het bos op de grote stille heide staan.
Natuurlijk is het zorgelijk wat er in de zichzelf zo ophemelende regio Eindhoven/Nijmegen gebeurt, met ASML, NXP, DAF, Philips Healthcare. Zelfs die conjunctuurgevoelige, van oudsher economische achterstandregio wordt toch ook steeds volwassener. Bijna geen enkele toeleverancier is nog zo dociel dat hij zijn hele ziel en zaligheid heeft verbonden aan een conjunctuurgevoelige uitbesteder. Voorheen was daar veel wolvengehuil, nu is ook daar het bos redelijk rustig.
Zo lang de olieprijs boven de vijftig dollar blijft, gaan de grote petrochemieprojecten nog wel door. Die supply chain is minder bekend, maar heel groot in Nederland, verspreid over Holland, Utrecht en West-Brabant, in hoge mate geïnternationaliseerd, misschien daarom niet zo schreeuwerig aanwezig in de regionale pers en lobby. Sinds het failliet van de financiële sector wel de belangrijkste Nederlandse basis voor wat nu blijkt een relatief sterke positie te zijn in de internationale economie. Daar hoor je weinig gehuil in het bos.
Het oosten, Twente, en het noorden, Groningen, Friesland en Drente, hoeven ook niet te mopperen. Er is nog steeds veel aardgasbelgeld beschikbaar. Die regio’s pakken daar voorlopig nog heel wat van mee in de sfeer van researchbudgetten en geld voor de bouw van infrastructuur daarvoor bij Wetsus, LOFAR/Astron, Nanolabs. Zelfs in Limburg gaat het gewoon door met life sciences in plaats van Nedcar.
Wie weet, wie weet, worden we kirrende katten. Als straks blijkt dat onze talentvolle jongeren niet meer met gouden salarisketens aan banken worden geklonken dan kan een nieuw perspectief ontstaan. Het perspectief van ambitieuze, goedopgeleide, gemotiveerde, voor een normale beloning werkende ondernemende technologen.
De positie van Europa en van Nederland was internationaal stiekem al niet zo slecht. Al zal de economie de komende tijd ook hier niet groeien, onze relatieve internationale positie zou wel eens dramatisch sterk kunnen worden.
Elders zal het gehuil van wolven in het bos oorverdovend zijn, in de VS, in Rusland, in het Verre Oosten. Dat klinkt niet prettig, een waarschuwend geluid. Hongerige wolven weten gemest vee wel te vinden. Een beetje afgeslankte, soepel getrainde economie hoeft niet mee te huilen, niet bang te zijn, zelfs niet weg te rennen. Pluk maar wat vruchten en werp die de wolven toe.
Er klinkt ook hanengekraai. Zeker voorlopig niet triomfantelijk, maar wel optimistisch, opwekkend, wakker schuddend. De Nederlandse Bank ziet geen enkele teruggang in de kredietverlening aan mkb-bedrijven. De inschrijving van exposerende bedrijven voor de beurs Electrionics & Automation gaat zelfs wat harder dan twee jaar terug. De grote Netherlands MicroNanoConferentie kende een record aantal deelnemers en ongekend enthousiasme. De HTE, High Tech Equipment Engineering conferentie zat vol nieuw perspectief in ketens van enabling technology. Zelfs steeds meer parlementariërs, Kamerleden raken oprecht geïnteresseerd in en gefascineerd door het technologisch kunnen en de realistische drive van onze bedrijven.
Natuurlijk levert dat allemaal niet meteen opdrachten, omzet op. Maar wel vertrouwen. En dat was toch het grote probleem in onze economie die bulkt van het geld maar het niet langer durft uit te geven. Vertrouwen betekent geen angst voor wolven in het bos, niet met ze meehuilen. Vertrouwen betekent niet bang zijn om parels voor de zwijnen te gooien. Vertrouwen betekent naar de hoogste paal fladderen en een grote snavel opzetten, relaties aangaan met gouden eieren leggende hennen die je allang uit de verte in het snotje had.

Je hoeft niet persé een VOC-er te zijn om goed te boeren in een dierlijke wereld.