Column & Opinie

Wisseling van de wacht

Al ruim vier jaar mag u bijna elke maand genieten van hetgeen e-totaal u bericht over de vakgebieden elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. Vakgebieden waar de buitenwereld vaak het idee van heeft dat het allemaal heel erg ingewikkeld is. Dat dit allemaal wel meevalt, hoef ik u niet te vertellen. Waar het immers allemaal om…

Al ruim vier jaar mag u bijna elke maand genieten van hetgeen e-totaal u bericht over de vakgebieden elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. Vakgebieden waar de buitenwereld vaak het idee van heeft dat het allemaal heel erg ingewikkeld is. Dat dit allemaal wel meevalt, hoef ik u niet te vertellen. Waar het immers allemaal om draait is grotendeels in drie oude wetten samen te vatten. Waar zouden we immers zijn zonder de wet van Ohm en de twee wetten van Kirchhoff? Zonder deze drie valt niets te verklaren. Uiteraard moet men wel in zien wat de relatie met deze wetten is. Goede heldere uitleg kan snel inzicht geven en daar gaat het vaak mis. Veel techneuten stappen bij hun uitleg te snel over zaken heen en gaan er van uit dat iedereen ze wel kan volgen. In plaats van iets uit te leggen, zorgen ze er alleen maar voor dat niemand ze kan volgen en dus ook de techniek waarover ze iets willen vertellen.
Al jaren houdt ik mij bezig met het vertellen over techniek. Juist het feit dat velen het vakgebied ingewikkeld vinden, is voor mij een uitdaging. Het zoeken naar de weg om juist het ingewikkelde simpel te maken, is voor mij een uitdaging. In Jip-en-Janneke-taal, zoals ik laatst iemand hoorde zeggen, iets uitleggen in plaats van het juist heel moeilijk maken door allemaal vaktermen te gebruiken, is volgens mij de enige manier om met name leken iets uit te leggen. Dit heb ik de afgelopen zes jaar uitgebreid mogen ervaren. Na ruim 15 jaar redactiewerk vond ik het tijd worden voor een uitstapje. Als leraar op een middelbare school heb ik een groot aantal pubers geprobeerd wat bij te brengen over o.a. techniek. Hierbij moet je helemaal opletten om het niet te ingewikkeld te maken. Na een aantal malen hetzelfde kunstje te hebben uitgevoerd, onderwijs is verre van vernieuwend ook al willen de mensen in Den Haag graag wat anders, was ik blij dat de uitgever van e-totaal mij vroeg om zijn team te gaan versterken. Dit heeft er in geresulteerd dat ik van af nu het blad mag gaan maken samen met de andere redactieleden.
Zal er door mijn komst veel gaan veranderen? Nee ik denk van niet. Ik heb e-totaal zien komen als een blad dat wil informeren. Het nieuws van de markt wil uitleggen en laten zien dat het echt niet ingewikkeld is, iets dat aansluit bij mijn manier van werken. Van mij mag u dan ook verwachten dat wij als redactie, te weten Johan Smilde, Ingrid Hoek, Paul Groothedde en uiteraard Dirk Scheper die wel voor e-totaal blijft schrijven, de ingeslagen weg verder in gaan en er voor zorgen dat u op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen binnen de elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering.

Ewout de Ruiter
Hoofdredacteur
redactie@handelsuitgaven.nl