Column & Opinie Paul Petersen

Over Paul Petersen

Sinds 2000 is Paul werkzaam voor FHI, federatie van technologiebranches.

De combinatie van maatschappelijke uitdagingen met samenwerking in bedrijfsketens en het toepassen van technologie ziet hij als een voortdurende inspiratiebron.

Why!

Onlangs was ik aanwezig bij een congres. In de eerste presentatie haalde de spreker de bekende speech van Simon Sinek ‘Start with why’ aan. Hij wilde zijn publiek meenemen in de wens om te digitaliseren in de gebouwde omgeving. De vraag ‘Waarom wil je dat eigenlijk?’ werd in de presentatie vertaald als efficiency en effectiviteit, kosten en omzet.

Als je een bekend persoon aanhaalt, moet je natuurlijk wel meer in detail begrijpen wat er gezegd wordt. De exacte quote van Simon Sinek is: “With why I don’t mean a profit”. Wat hij wel bedoelt zegt hij daarna: “With why I mean, what is your purpose, what is your cause, what is your belief?” Weten wij dan het antwoord op waarom?

Bij automatisering of digitalisering ligt de aanleiding niet in het verzamelen van Big Data of gewoon alles met elkaar verbonden willen hebben. Als ik niet weet wat ik wil, dan helpt geen enkele database. Het is eerder zoals een vertegenwoordiger van eindgebruikers ooit tegen mij zei: “Wij willen blikjes bier produceren. Jullie leden automatiseren dat proces.”

Waarom zou je dan de hele maatschappij willen digitaliseren? Is dat groei, concurrentie, winst, omzet of een andere bedrijfsdoelstelling? Is dat duurzaamheid of circulariteit? Is het juist kunst, cultuur of iets anders prachtigs dat we daarmee willen bereiken? Kortom, het wordt een column met veel vragen. Is er ook een antwoord?

In mijn bescheiden mening zit het antwoord op de vraag “Why?” in de gewenste samenhang van de maatschappij. Technici willen problemen oplossen. Dat lijkt mij een gewenst streven.

Tot op heden ziet ‘men’ problemen in een gebrek aan groei. Dus gaven technici middelen, die met voeding, mensen en financiën tot oplossingen voor groei kwamen. De groeicurve is de laatste twee eeuwen redelijk groot te noemen. Waar er zelfs over ‘de-growth’ gesproken wordt, gaat het volgens mij nu om een evenwichtige ontwikkeling voor duurzaamheid. Als dat de “Why?” is, is dat dan te automatiseren?