Column & Opinie

Waarom met een schakelaar

Een tijd terug zat ik na afloop van een seminar aan tafel met een stel elektro-installateurs. Als snel ging het gesprek over de prijs van domoticasystemen. Tijdens één van de lezingen was namelijk uit het publiek de vraag gekomen waarom de componenten hiervoor zo duur zijn. Een prijs van € 180,- voor een zesvoudige KNX-schakelaar…

Een tijd terug zat ik na afloop van een seminar aan tafel met een stel elektro-installateurs. Als snel ging het gesprek over de prijs van domoticasystemen. Tijdens één van de lezingen was namelijk uit het publiek de vraag gekomen waarom de componenten hiervoor zo duur zijn. Een prijs van € 180,- voor een zesvoudige KNX-schakelaar vond de desbetreffende man toch redelijk aan de hoge kant. Mijn tafelgenoten waren verbaasd over deze opmerking. “in feite zijn dergelijke componenten veel te goedkoop” bracht één van hen naar voren. “Moet je kijken wat er in een badkamer aan geld gaat zitten – alleen al een rozet voor sommige kranen kost al een vermogen” vulde hij vervolgens aan.
Hij was duidelijk van mening dat iemand die iets speciaals wil hebben daar eigenlijk wel iets voor over zou moeten hebben. Zijn probleem was echter om dat speciale aan de man te brengen. Slechts bij enkele klanten had hij een dergelijk systeem mogen installeren.
Uit de discussie kwam duidelijk naar voren dat er bij een elektro-installatie veelal voor de goedkopere oplossingen gekozen worden. Geen luxe schakelaars, maar de standaardexemplaren en al zeker geen domoticasysteem. De gebruiker schakelt zelf wel het licht in en uit. Verlekkerd kan de elektrowereld vervolgens kijken naar de collega loodgieter die voor een klein vermogen aan kranen in een badkamer mag installeren.
Waar zit het probleem? Blijkbaar zitten we met z’n allen niet te wachten op een luxe elektro-installatie in huis. Met al die computerspeeltjes die weggewerkt zijn in een meterkast kan men blijkbaar geen indruk maken op de buren. Daarnaast is de branche niet in staat om de behoefte van de mensen te kweken. Wat ze aan extra’s krijgen met een luxe installatie is blijkbaar niet duidelijk, dus zal men niet snel kiezen voor al dat extra’s.
En wat de prijs betreft weten we ondertussen dat de consument heel raar rekent. Al jaren zijn er spaarlampen te koop en al vanaf het begin werd ons overal voorgerekend wat de financiële voordelen zijn. Toch blijft men bij de oude vertrouwde gloeilamp, las ik laatst nog in de krant.
Eén ding weet ik wel. De elektro- en elektronicamarkt heeft nog altijd te kampen met het probleem dat de dikke, ingewikkelde en vaak onleesbare handleidingen behoorlijk afschrikwekkend werken. Gewoon het licht aan- of uitdoen is simpeler dan een domoticasysteem programmeren om hetzelfde te doen. Als vervolgens ook nog eens veel geld betaald moet worden voor iets dat je maar half gebruikt, ingewikkeld is en compleet weggewerkt is, dan is het niet zo gek dat er gekozen wordt voor de ouderwetse oplossing.