Column & Opinie

Vooruit! Op weg naar het verleden!

(Of: hoe we kunnen leren van de vooruitgang van vroeger) Kent u ze nog van vroeger? De moderne settop boxen uit de 60er jaren? Dit speelde zich af in de tijd dat televisie-uitzendingen nog geen kleur kenden en er maar één nationale zender bestond, welke we dan ook nog eens individueel met onze eigen tv-antenne…

(Of: hoe we kunnen leren van de vooruitgang van vroeger)

Kent u ze nog van vroeger? De moderne settop boxen uit de 60er jaren?
Dit speelde zich af in de tijd dat televisie-uitzendingen nog geen kleur kenden en er maar één nationale zender bestond, welke we dan ook nog eens individueel met onze eigen tv-antenne moesten ontvangen.
De uitzendingen vonden plaats op de VHF band, die waar ook de FM radio gebruik van maakt.

Ook toen bestond de behoefte aan meer televisiekanalen. De oplossing? Inschakelen van de UHF band, deze was goed voor het (toentertijd) gigantische aantal van 48 extra televisiekanalen.
Dus als je net een nieuwe tv met alleen VHF gekocht had was je aangewezen op, naast het nieuwe UHF antenne element, een extra omschakel doosje: de UHF naar VHF converter.
Rationalisaties en de wens om ook tv zenders te ontvangen die normaal niet met de eigen antenne te ontvangen waren brachten ons de Kabel. Deze kabelnetwerken werden veelal gevoed met tv signalen die door satellieten uitgezonden werden.
Het grote voordeel van deze kabel aan huis was dat je op één plek een sterk- en kwalitatief goed antenne signaal aangeboden kreeg wat je naar believen door het hele huis kon transporteren zodat op elke kamer elk tv kanaal beschikbaar was.
De kostendaling van deze satelliet ontvangers brachten deze ook binnen het bereik van de consument. Ét voila, daar is onze converter weer terug, nu niet van UHF naar VHF maar van satelliet naar een videokanaal.
Als consument vinden we zo een extra kastje per tv/Video kennelijk geen probleem meer, maar wat een drama’s met wisselende encrypties en smartcards. “Smart” voor de aanbieder, maar een verschrikking voor de gebruiker. We zijn weer helemaal terug bij af, moeilijkheden om meer dan een TV kanaal gelijktijdig te bekijken.
Aangestoken door het succes van de satelliet tv zien we nu de kabelmaatschappijen hun netwerken uitbreiden met digitale tv.
Natuurlijk ben ik een voorstander van een mooi en kwalitatief goed beeld, maar waarom die smartcards en waarom niet samen gewerkt met de tv producenten?
Een andere “mooie” ontwikkeling: ‘Draadloze digitale tv’!
Leuk als je op vakantie in de caravan of boot tv wilt kijken, maar in de huiskamer? Naast weer een extra kastje, nu zelfs met antenne(!) laat de beperkte bandbreedte zich hier duidelijk voelen!
Inmiddels zie ik bij mij in huis het aantal losse kastjes voor tv’s en video’s exponentieel stijgen en de bediening wordt er ook al niet eenvoudiger op. Het woud aan afstandsbedieningen is niet meer te overzien!
Waar ik vroeger in iedere kamer een tv aansluiting met daarop alle beschikbare programma’s had, moet ik nu keuzes maken uit een beperkt aantal gelijktijdig beschikbare tv kanalen. En dit, ondanks dat het maximaal aantal te ontvangen kanalen met meer dan een factor 10 is toegenomen!
Ik denk dat we een standaardisatie én een smartcard probleem hebben én de onwil dit op te lossen.
Iedereen doet maar wat. Hoewel we dit (vroeger) met de analoge tv ook hadden (PAL, SECAM, NTSC) waren dit maar 3 standaarden maar dan wel op nationaal niveau, Europa (minus Frankrijk) en Amerika.
Het wordt tijd dat we ons weer gaan richten op één standaard zónder smartcards (hier zit niemand op te wachten) en dat we onze tv’s en andere apparaten hierop aanpassen.
De, waarschijnlijk, beste keus hiervoor is video overdracht via IP. Weliswaar doemt daarmee het schrikbeeld op van een meterkast volgebouwd met gateways voor de verschillende video bronnen naar IP, maar we hebben dan tenminste nog maar één kastje bij elke tv en video nodig.
We hebben dan nog wel niet de volle flexibiliteit aan (gelijktijdige) zenderkeuzes die het analoge systeem biedt, maar daar tegenover staat dan weer de grotere keuzemogelijkheid aan Internet gerelateerde diensten.

Als nu ook de tv/video producenten dit massaal omarmen én de kabelmaatschappijen dit niet verknoeien door smartcards in te voeren maken we zelfs een stap vooruit door ons verleden te imiteren.

Vooruit! Op weg naar het verleden!

Jan W. Veltman
Commint Consultancy BV
www.commint.nl

jan.w.veltman@commint.nl