(Of: "De effecten van gebrek aan visie en kennis")
Hebt u dat nu ook wel eens dat u denkt: “wat gebeurt hier nu allemaal….”? Dit overkwam mij vorige week weer. Ik zat een aantal nieuwsbrieven te lezen toen mijn blik op twee verschillende artikelen viel. “Has Intel lost its mojo?” uit Bits@Chips en “Electronics Supply Chains Splitting Between China and U.S.” uit EETimes.
Waar het artikel over Intel zich focuste op de zelfgenoegzaamheid die het Intel management in de ‘gouden’ Wintel tijd opgebouwd had besprak het EETimes artikel de beweging die de (Taiwanese) producenten Foxconn en TSMC maken om hun productie vanuit China naar andere Aziatische landen te verplaatsen.
De, bijzondere, overeenkomst die deze drie bedrijven hebben is hun technologie voorsprong op de rest van de wereld. Waar Intel jaren lang de wereld domineerde met hun PC processors domineren Foxconn en TSMC momenteel de wereld met hun productie technologie en organisatie voor high end elektronica producten (iPhones, Foxconn) en IC’s (ARM processoren, TSMC).
Beide ondernemingen opereren op wereldschaal waar ze zich met krappe marges maar goede technologische en operationele processen voortdurend aan een veranderende wereld aanpassen. Zo overeind te blijven én voorop te lopen lukt alleen maar als je de goede balans gevonden hebt tussen technologie ontwikkeling, operationele processen en visie!
Intel als technologie onderneming heeft zijn visie en focus zien verschuiven van technologie naar markt dominantie met rampzalige gevolgen. Geleidelijk aan meer en meer geleid door MBA’ s in plaats van ingenieurs is zijn drive naar vooruitstrevende technologie en perfectie vervangen door focus op operationele processen, laat ik maar zeggen spreadsheet management.
Het resultaat is nu duidelijk zichtbaar, in de PC wereld zie je AMD steeds belangrijker worden en de mobiele markt is volledig gemist. Dit wordt nog benadrukt door de verkoop van Intels ARM tak (u weet wel dé processor in onze mobiele telefoons) in 2006 waardoor ook die route afgesloten werd.
Net als Microsoft ontdekt heeft dat Windows voor een PC niet bij mobiele telefoons past heeft Intel op een harde manier geleerd dat een PC processor niet in een mobiele telefoon past.
Voor Intel hoop ik dat ze een CEO hebben of krijgen die met kennis van de technologie én de markt een nieuwe richting kan inslaan. Ten slotte hebben ze dat in de 70er jaren ook al eens gedaan. Wie herinnert zich nog hun dominantie in de geheugen markt?
Wat kunnen we hier nu van leren? Zijn dit soort debacles alleen gereserveerd voor technologie bedrijven? Helaas niet.
Als we goed kijken zien we dezelfde fouten terug in een ander domein, het landsbestuur. Zeg maar de politiek. En dan bedoel ik nu niet onze regering, deze heeft in deze Covid tijd laten zien te kunnen én willen luisteren naar experts. Niet dat alles daardoor goed verlopen is, maar als we zo om ons heen kijken doen we het in Nederland momenteel (bestuurstechnisch) niet slecht.
Kijken we naar 2 landen die veel Nederlanders een warm hart toedragen, de Verenigde Staten en Engeland, dat zien we daar de effecten van het mismanagement door verkozen populisten zonder een visie en alleen maar oog voor de eigen (her) verkiezing.
Wat dat betreft mogen we hier van geluk spreken dat Covid ons land binnentrok vóór de komende verkiezingen. Kunt u zich voorstellen hoe onze zolderkamer filosoof, of zijn witgekuifde vriend, zich hier zouden houden? Zonder visie en kennis zouden wij het Brazilië van Europa worden.
Nu met visie en wetenschappelijke kennis lijkt het erop dat we zowel in de bestrijding van het virus als het beperken van de economische effecten hiervan binnen Europa redelijk voorop lopen!