Column & Opinie

Vijftigste HG een mijlpaal

Met een plof viel hij op de deurmat, het tijdschrift waar ik al jaren zo rond deze tijd naar uit kijk, de Elektuur Halfgeleidergids. Ja ik weet het, het tijdschrift Elektuur heet nu al weer een tijdje Elektor en de inhoud is ook niet meer te vergelijken met jaren terug, maar toch blijft voor mij de Elektuur Halfgeleidergids een begrip, omdat ik binnen mijn elektronicacarrière letterlijk hiermee ben opgegroeid. Vele schakelingen heb ik gebouwd uit de HG (zoals hij op de redactie van Elektuur altijd genoemd wordt) en me over nog veel meer gebogen om de werking te doorgronden.

Dit jaar kwam de 50e HG uit, een mijlpaal waar wij als redactie van e-totaal onze collega’s van harte mee willen feliciteren. Om dit heugelijke feit te vieren, heeft men de eerste HG ingescand en als PDF voor de abonnees beschikbaar gesteld. Als je dat exemplaar doorleest, dan merk je pas echt dat de elektronica bijna onherkenbaar veranderd is. In de eerste HG staan nog geen schakelingen met IC’s en de transistoren die men toepast, hebben typenummers die ik niet eens gekend heb. Exemplaren als de TF65, de CK722 of de OC470 ben ik zelfs niet eens in mijn sloopperiode tegen gekomen. Leuk om te lezen is het voorwoord van Bob van der Horst, de oprichter van Elektronicawereld zoals het blad in de eerste tijd heette. Bob spreekt daar zijn verwachting uit dat binnen een jaar de eerste videorecorders van Philips op de markt zullen komen voor een verwachtte prijs van 5000 gulden! Videorecorders – wat waren dat ook al weer voor apparaten?
Ook altijd leuk om te lezen zijn de advertenties. Je ziet dan dat elektronica in ieder geval een stuk goedkoper is geworden. Bij Aurora Kontakt kon je in die tijd voor 6 gulden een zenerdiode kopen van 27 V/250 mW. Nu kost die minstens een factor 50 minder waarbij we helaas hebben moeten constateren dat Aurora geen elektronicaonderdelen meer verkoopt. Hobbyelektronica bestaat niet meer hetgeen je ook kunt zien aan de 50e HG. Dit is helaas niet meer de grote verzameling kleine schakelingen en ook de fopschakeling zoals de beroemde zekeringtester van vele jaren geleden is niet meer.
Er is veel veranderd en Elektuur is nu echt ook voor mij Elektor geworden. Wat er overblijft, is de grote hoeveelheid goede herinneringen waar ik de redactie dankbaar voor ben.