Column & Opinie Jan W. Veltman

Over Jan W. Veltman

Als onafhankelijk consultant is Jan sinds 1 januari 2000  betrokken bij de ontwikkeling, marketing en sales van de nieuwste technologieën.

Via zijn columns geeft Jan al vanaf 2006 zijn wereldbeeld weer. Hierbij probeert hij helderheid te scheppen in de wonderlijke wereld van techniek, de mens en de actualiteit.

Verwarming of verarming?

(Of: "Loopt Nederland nu alweer achter?")

Heeft u het ook ontdekt? Er hangt een verandering in de lucht. De afgelopen weken is mijn deur plat gelopen door aanbieders van energie, Nuon, Essent en vele anderen. Ieder voor zich wist te vertellen dat ze de goedkoopste zijn, gewoon even je verbruik vertellen en ze geven aan hoeveel je kunt besparen door met hen in zee te gaan. Graag even bij het kruisje tekenen…….. Om met een bekende retailer te spreken: “Ik ben toch niet gek?”.

Voor een enkele aanbieder heb ik het uitgerekend, het scheelde inderdaad een paar tientjes per jaar, maar daar stond tegenover dat de aanbieding slechts het eerste jaar betrof. Tel uit je winst, een verbetering van ongeveer 1% over het eerste jaar. Een boekhouder zou er wel raad mee weten, direct doen! Nu weet een beetje techneut dat niets absoluut is, alles heeft zijn eigen nauwkeurigheid en voor b.v.b. condensatoren is een nauwkeurigheid van 1% al bijzonder goed.
Ook voor geldzaken gaat dit op. Meestal probeert men jou over te halen tot het doen van een aankoop en belooft men 10%, 25% of zelfs 50% korting.
Vaak is echter onduidelijk op welk bedrag deze percentages gebaseerd zijn zodat narekenen steevast een lager percentage oplevert. Ook bij de bovenstaande aanbieding is dat het geval, meestal komen er extra (niet vermelde) kosten bij, of na een jaar stijgen de tarieven aanzienlijk. Als je een voordeel wilt behalen zal de ogenschijnlijke winst toch al gauw boven de 10% moet liggen, een factor twee is beter.

Maar ja, wat te doen als je niet op deze marginale aanbiedingen in gaat en toch de energiekosten wilt verlagen? Wat kun je anders doen dan alle lichten uit en de kachel op 17°C zetten?
Nu wil het toeval dat ik een paar weken geleden in Berlijn een seminar over energiebesparing bij renovatie bij kon wonen. Hier heb ik het nodige opgestoken.

Wist u dat er in de EU een programma loopt dat het voor huishoudens inzichtelijk maakt wat hun energie verbruik is, maar nog veel belangrijker, hoe goed hun huis geïsoleerd is? Het klinkt ongelofelijk maar toch is het waar. Op basis van de gas verbruiksdata en de buitentemperatuur kun je de energieklasse van jouw woning bepalen.

Volkomen genegeerd door onze “gemotiveerde” regering wordt deze ontwikkeling gedreven door Duitsland, maar ook in landen als Frankrijk, Italië en Spanje is dit, of wordt dit ingevoerd. Kijk om je een beeld te vormen maar eens op www.energiesparkonto.de.
Omdat ik vlak aan de grens woon heb ik een Duitse postcode (net over de grens) geadopteerd en heb ik nu een indicatie hoe zuinig mijn huis is. (Dit komt gelukkig overeen met toegekende energielabel A).

Wat mij ook opviel is dat er inmiddels algoritmen in ontwikkeling zijn die het mogelijk maken om (als de gasmeterstanden elk kwartier verstrekt worden) in realtime aan te geven hoe goed je met jouw verwarming omgaat, vooral op momenten dat de buitentemperatuur rondom de binnentemperatuur wisselt. Precies de momenten waarop je graag een raam openzet of juist sluit en ‘vergeten’ bent de thermostaat hierop in te stellen.
De verwachting is dat, met behoud van comfort, hiermee besparingen in de orde grootte van 10%-30% bereikt kunnen worden.
Wat willen we nog meer? We besparen energie, stoten minder CO2 uit en besparen geld. Meer dan die luizige paar procent door over te stappen naar een andere energieleverancier.

Op veel fronten dus een verrijking in plaats van een verarming!