Column & Opinie Paul Petersen

Over Paul Petersen

Sinds 2000 is Paul werkzaam voor FHI, federatie van technologiebranches.

De combinatie van maatschappelijke uitdagingen met samenwerking in bedrijfsketens en het toepassen van technologie ziet hij als een voortdurende inspiratiebron.

Verbinding

Als er iets niet werkt, dan zeg ik meestal ‘het zal wel aan de verbinding liggen’ of de bekende ‘have you tried turning it off and on again?’. Ik ben geen echte techneut natuurlijk. Zo gauw iets werkelijk gemaakt moet worden, dan maak ik het eerder nog erger kapot. Ik hoop iets te doen in de verbindingen tussen mensen.

Door de corona-periode dachten we dat alles van afstand goed te doen was. Alle social media, TEAMS of Zoom omgevingen en alle andere normale communicatietechnieken waren erg behulpzaam in het leggen van contact. Over de fysieke beperkingen zullen heel veel mensen verschillende meningen hebben. Dat vind ik prima en dat blijkt volgens mij nog steeds, maar vrijwel iedereen is het er over eens, dat je beter met elkaar verbindt als je elkaar fysiek ziet en spreekt.

Alle componenten, sensoren, testen, energie, HMI’s, PCB’s, design en productie die nodig zijn voor high tech apparatuur kan je online vinden. De combinatie van alle kwaliteiten, om juist iets specifiek te vernieuwen, is niet online te vinden. De mensen achter de kwaliteiten leer je pas in de realiteit kennen. Daarnaast gaat het ook nog eens om de relaties tussen mensen, om goed met elkaar samen te kunnen werken. De ‘real-life connection’ is cruciaal.

Exposanten en bezoekers van Electronics & Applications en LabNL staan te popelen, om die verbindingen te maken. Er zijn voldoende technische uitdagingen in de digitalisering, cyber security, energietransitie, duurzaamheid en elektronica in het algemeen die door een sterke bedrijfsketen worden opgepakt. Dat wordt in de beurs specifiek gemaakt door seminars, een LIVE productielijn, een gadget en het project ‘de beste soldeerder van de Benelux’. De titel van dat laatstgenoemde project zegt het al: het gaat om klassiek vakmanschap.

Ik hoef dus helemaal niets te kunnen maken: de vakmensen komen eind september bijeen.