Column & Opinie Ronald ten Boden

Over Ronald ten Boden

Ronald was van 2012 tot en met 2022 werkzaam bij FHI, federatie van technologiebranches, o.a. als branchemanager Industrial Automation FHI / member managementteam. In deze periode schreef Ronald met regelmaat columns voor e-totaal.

Vandaag begeef ik me in een ander spectrum, 5G

Je kunt het niet zien, je kunt het niet ruiken en je kunt het lastig tastbaar maken. Misschien maakt dat 5G wel zo spannend! Zelf sta ik er neutraal in, ik hoor positieve en negatieve berichtgeving en organiseer informatie sessies over 5G om technische kennis en de mogelijkheden te bespreken. Want de mogelijkheden zijn te over. 5G belooft een wereld van vernieuwing, juist binnen de industrie.

Een aantal succesfactoren welke worden genoemd zijn; extreem lage reactietijd, mogelijkheden om een privé netwerk te bouwen, zodat een deel van de capaciteit gewaarborgd blijft en een extreem hoge bandbreedte voor grote hoeveelheden data.
De projecten worden vandaag de dag uitgerold en getest, niet alleen outdoor maar ook indoor. Daarnaast zijn wereldwijd steeds meer apparaten op de markt met 5G ondersteuning. In 2019 sprak ik een Koreaan met de eerste mobiele telefoon met 5G ondersteuning en ook in Nederland zie je de eerste exemplaren op de markt verschijnen. Biedt 5G meer dan 4G? Waar 4G op de consumentenmarkt een enorme impact heeft gehad, lijkt 5G dit in de zakelijke markt te kunnen brengen.
Doordat er steeds hogere frequenties worden opgezocht, zullen er ook steeds meer zendmodules nodig zijn voor de dekking van een gebied. Het is niet voor niets dat een wereldontvanger werkt op een lage frequentie. Lage frequenties hebben een groot bereik en buigen af met de aardbol.
Zijn hoge frequenties zoals WiFi, 4G en 5G goed voor ons als mens? Laat ik daarover geen uitspraak doen, dat laat ik liever aan de specialisten over. Door goed te luisteren naar specialisten op verschillende vakgebieden probeer ik voor mezelf wel na te gaan waar ik persoonlijk goed aan doe. In gesprek met een zendamateur was mijn vraag; kan ik een mobieltje in stand-by modus veilig naast me op mijn nachtkastje leggen? Zijn antwoord hierop was dat hij zelf zijn mobiel niet in zijn slaapkamer had. Mijns inziens de beste oplossing, is het niet tegen de straling dan is het in ieder geval goed voor de nachtrust. Want wat is er nou beter dan een goed boek of gewoon lekker slapen. Rust is namelijk één van de belangrijkste aspecten om je gezondheid te waarborgen!
Wat heeft positief of negatief impact op je gezondheid? Meer dan alleen straling, ook beweging, voeding en rust. Al met al, maak bewuste keuzes, laat techniek veel problemen oplossen, maar blijf zelf ook nadenken en laat je informeren.
Op dinsdag 29 september organiseren wij een online kennisdag over 5G in de Industrie. Vanuit concrete toepassingen laten de kennispartners zien hoe 5G u kan helpen in de toekomst. We zullen deze dag niet kijken naar de ethische vraagstukken maar beperken ons tot de theoretische mogelijkheden en kijken naar wat er praktisch haalbaar is. U kunt zich nog aanmelden voor de online 5G kennisweek op www.FHI.nl .