Column & Opinie Ronald ten Boden

Over Ronald ten Boden

Ronald was van 2012 tot en met 2022 werkzaam bij FHI, federatie van technologiebranches, o.a. als branchemanager Industrial Automation FHI / member managementteam. In deze periode schreef Ronald met regelmaat columns voor e-totaal.

Techniek, transparantie en de wereldproblematiek

Vandaag kwam er in een zakelijke lunch naar boven dat er zoveel wereldproblemen aan de orde van de dag zijn. Economisch gezien hebben we natuurlijk de conflicten tussen twee grootmachten, waarbij beide elkaar via economische sancties in het hart proberen te treffen. Daarnaast wordt er al maanden gewacht op de Brexit en de gevolgen hiervan.

Als we het hebben over de aarde zien we natuurlijk de bosbranden. Eind augustus had heel de wereld het er over: de Amazone stond in brand. November, grote delen van de Australische oostkust worden getroffen door zogenaamde ‘bushfires’. Tienduizenden Australiërs zijn op de vlucht voor de natuurbranden. In combinatie hiermee de opwarming van de aarde, wat tot het “grote gevolg” heeft dat we maximaal 100 km per uur mogen rijden. Is dat het ergste? Nee, ook de bouwsector wordt getroffen, want nieuwbouwprojecten worden ‘on hold’ gezet. Klaarblijkelijk direct de oplossing voor het personeelstekort in de bouw, want daar roert geen mens zich meer over.

De vraag of er altijd al zoveel problemen zijn geweest, kan ik denk ik beantwoorden met een ‘ja’. Maar de technologie van vandaag maakt het dat de wereld transparanter wordt. Want als jij de juiste toonzetting kiest, kun je in de media ook wereldnieuws worden. Zo werd een blunder van een amateurspeler in een Friese voetbalclub wereldnieuws, werd het ‘keldergezin’ in Ruinerwold wereldnieuws en werd nasleep van de schietpartij in Utrecht in de sneltram binnen enkele minuten in de hele wereld uitgezonden. Daarnaast werd er dankzij het wereldnieuws in enkele maanden ruim twee miljoen dollar opgehaald door een voormalig student aan de TU in Delft voor het project The Ocean Cleanup.

De bereikbaarheid van technologische hulpmiddelen speelt hierbij een immense rol! Vandaag de dag hebben we met onze mobiele zakcomputer, ook wel mobieltje genoemd, de wereld in onze zak. Als je wilt kun je 24/7 je nieuwsfeeds lezen en lees je geen moment hetzelfde. Real time, met 4G en de komst van 5G kun je live streamen, beeld en geluid zonder drempels en hick ups, niet alleen ontvangen maar zelfs verzenden. Duur? Totaal niet, onbeperkte databundels tegen weggeefprijzen. Eindredactie? Iedereen is eindredactie, er zit geen filter meer op, als men als doel heeft om jou te beïnvloeden is hier volop de mogelijkheid voor. Niet alleen voor jou, maar voor de hele wereld.

Goed of fout? Het verlaagt drempels. Zo kunnen de boeren zonder tussenkomst van een derde partij of een mediamagnaat een demonstratie organiseren en ook werd op deze wijze de Arabische lente gestart. Geen budget, alleen maar de wil naar verandering! Maar soms pakt het ook anders uit. Hoe vaak kreeg jij afgelopen tijd niet het advies van een bekende Nederlander om in cryptovaluta te investeren? Waarbij deze partijen nog nooit hebben gehoord van de AVG-regels, voor mijn mening gevoel gaat mijn mailadres de hele wereld rond.

Laten we de transparantie gebruiken om kennis te delen, zodat de technologie nog tienmaal sneller kan innoveren en we alternatieve energiebronnen in korte tijd rendabel krijgen. Zodat ‘out of the box’- ideeën met z’n allen financieel haalbaar worden gemaakt. Zodat giften zonder tussenkomst van derden voor 100% bij het juiste doel terecht komt.

Laten we de wereldproblemen met z’n allen te lijf gaan en gezamenlijk op deze aarde genieten van elk moment van de dag.

Ronald ten Boden
FHI, branchemanager Industriële Automatisering