Column & Opinie Paul Petersen

Over Paul Petersen

Sinds 2000 is Paul werkzaam voor FHI, federatie van technologiebranches.

De combinatie van maatschappelijke uitdagingen met samenwerking in bedrijfsketens en het toepassen van technologie ziet hij als een voortdurende inspiratiebron.

Techniek en maatschappelijke uitdagingen

Het is een open deur, maar volgens mij kan het niet vaak genoeg gezegd worden: de verschillende soorten van maatschappelijke uitdagingen wachten op een technische oplossing.

In de afgelopen tien jaar hebben leden van FHI diverse technologische verbeteringen aangehaald, om oplossingen te verzorgen in het kader van duurzaamheid, veiligheid, gezond voedsel en betere zorg. Op dit moment zijn leden van de branche Industriële Elektronica bezig met de opzet van een event over Energy Storage en in het verleden organiseerden leden van de branche Industriële Automatisering een event onder de naam Energy & Automation.

De opkomst van nieuwe energiebronnen, de energietransitie in het algemeen en het realiseren van een stabiel elektriciteitsnet vragen om technische oplossingen. Zoals gewoonlijk ligt er al veel meer ‘op de planken’ dan dat men weet en voor sommige industriële gebruikers lijkt het dan het ei van Columbus.

In de praktijk gaat het nog steeds om de concrete zaken. Kan onze productie blijven draaien? Heeft ons datacenter geen downtime? Hoe kunnen we processen efficiënter laten verlopen? Kortom: effectiviteit en efficiency.

Ik denk dat we nu voor andere ontwikkelingen staan die niet alleen meer over deze twee aspecten gaan. Onlangs las ik een afscheidsrede van een professor uit Nijmegen. Hij koppelde het karakter van ondernemers met technologie en de gewenste duurzaamheid. Als ik zijn gehele stuk mag samenvatten, dan constateerde hij een extreme groei in de afgelopen decennia, die vooral ‘sustainable’ gemaakt kon worden door het gebruik van technologie. Maar nu dus met het oog op duurzaamheid.

Dat vraagt samenwerking, om tot goede ontwerpen, ontwikkelingen en systemen te komen. Als ik dat ga opschrijven, wordt het haast een sprookje. Beleidsmakers, technici en ondernemers die elkaar aanvullen in de bedrijfsketen. Aangevuld door wetenschap, onderwijs en andere kennisinstituten, daarmee gaan we naar een evenwichtige wereld. Maar dat lijkt mij wel de uitdaging.