Column & Opinie

Stoer

Onlangs hoorde ik dat er aan de komende Dakar-rally een tweetal elektrische voertuigen mee gaat doen. De eerste is een voertuig dat wel elektrisch voortbewogen wordt, maar voor het bijladen van de accu over een verbrandingsmotor beschikt. Stoerder is het initiatief van Tim Coronel, de Nederlandse rallyrijder die als eerste solo de rally uitgereden heeft op vier wielen. Tim wil op weg met een elektrisch aangedreven buggy die voorzien is van een voldoende groot accupakket om zo ver mogelijk te komen. Een ware uitdaging, want elektrische auto's worden nog altijd gezien als voortuigen voor de korte afstanden en dat wat Tim wil gaan doen, is echt wat anders.

Om dit alles mogelijk te maken, heeft hij een groot aantal mensen bereid weten te vinden om hem te helpen. Zelfs op de TU-Delft is een team van 10 studenten onder leiding van Wubbo Ockels volop bezig om de plannen door te rekenen en te optimaliseren. Zaken als de energiebehoefte, de luchtweerstand en het gewicht van de buggy zijn de eerste speerpunten, maar ook voor het laden van de accu’s probeert men oplossingen te vinden zodat er compleet klimaatneutraal gereden kan worden. Of dit alles gaat lukken, zal begin volgend jaar, als de rally gereden wordt, wel duidelijk worden. In ieder geval is er niet alleen in Nederland, maar vooral ook internationaal veel interesse voor het plan van de Green Dakar werkgroep.
Op de site van Tim (www.timcoronel.nl) valt te lezen dat hij vol vertrouwen is om straks zacht zoemend de Dakar-rally uit te gaan rijden. Voor mij is het in ieder geval wel duidelijk dat hij niet de initiatieven van Siemens en BMW mee gaat nemen. Deze twee firma’s hebben onlangs een wedstrijd gehouden waarbij mensen werden uitgenodigd om het nieuwe geluid van de elektrische auto te componeren. Dit omdat er geklaagd wordt dat je elektrische voertuigen niet aan hoort komen rijden. Op de site www.elektrischrijdenhoeklinktdat.nl zijn een aantal voorbeelden te vinden waar je wel de nodige vraagtekens bij zet. Moet de auto klinken als vogeltjes of als een spaceshuttle? Bij dit alles vergeet men dat extra geluid maken, niet bepaald ‘groen’ is. Alleen al voor de versterker is een behoorlijk vermogen nodig om lekker te knallen en ook de luidsprekers hebben de nodige massa die alleen maar meegezeuld moet worden. De angst voor de ‘stille’ auto is misschien wel het beste te vergelijken met de angst die men in de begintijd van de auto had. Toen moest er iemand met een vlag voorop lopen. Nu wil men iets soortgelijks. Ik stel voor een mannetje dat 130 km/h kan lopen. Die eet boterhammen en dus is groen en zal zeker voldoende hijg-, steun- en pufgeluiden maken.