Column & Opinie

Staatslot of kernfusie

Onlangs heb ik weer eens meegedaan met de Oudjaarsloterij met een lot dat ik van één van mijn zoons gekregen had. Geheel naar verwachting ging de hoofdprijs aan mijn deur voorbij en mocht ik mij blij maken met € 5,00. De krant had al gemeld dat de kans op het winnen van de hoofdprijs wel heel erg laag zou zijn. Zo klein dat ik het exacte getal door het grote aantal nullen achter de komma niet eens meer kan herinneren.

Dat de staatsloterij je niet rijk maakt, is mij al langer bekend. Blijft de vraag of er andere manieren zijn om op een dergelijke manier rijk te worden. Volgens diezelfde krant is die er misschien wel. In de zaterdagbijlage van de Wegener kranten van 22 januari stond een uitgebreid verhaal over Dr. Ir. Geert Dijkhuis. Deze man is al jaren op zoek naar een methode om kunstmatige bolbliksems op te wekken omdat hij van menig is dat hiermee enorme hoeveelheden energie zijn op te wekken. Met behulp van een bolbliksem en deuterium denkt hij een kernfusie op gang te kunnen brengen om zo de mensheid van het steeds klemmender wordende energieprobleem te verlossen, aldus de krant.
Nieuwsgierig geworden, ben ik eens gaan kijken op de site van Convectron N.V., de firma achter de heer Dijkhuis. Als eerste valt op dat je op die site eigenlijk maar één kant uit kunt – de kant van het kopen van aandelen. Pas via de link “sitemap” helemaal onderaan de pagina kom je bij een summiere uitleg van het proces. Dat deze firma de bezoekers maar één kant op wil hebben, heeft te maken met het feit dat men heel veel geld nodig heeft voor het uitvoeren van de experimenten. Uit de risico’s, die elders zijn te lezen blijkt dat men wel de nodige verwachting heeft, maar dat men absoluut niet wil garanderen dat de theorie ook daadwerkelijk iets oplevert. Of er iets te verdienen valt, is dus maar de vraag. Het is wat dat betreft net een loterij waarbij het gaat om “alles of niets”. Enig verschil is dat je bij de staatsloterij nog wel kunt berekenen dat je nooit de hoofdprijs zult winnen.