Column & Opinie Paul Petersen

Over Paul Petersen

Sinds 2000 is Paul werkzaam voor FHI, federatie van technologiebranches.

De combinatie van maatschappelijke uitdagingen met samenwerking in bedrijfsketens en het toepassen van technologie ziet hij als een voortdurende inspiratiebron.

Smart!

Er wordt vrij vanzelfsprekend gesproken over smart industry, smart buildings en smart watches. Alles moet slim zijn tegenwoordig en dat klinkt dan als een wasmiddelen reclame: dit vernieuwde middel overtuigt echt iedereen in heel Nederland.

Het is natuurlijk ook fijn om te horen dat je slim bent, maar wat betekent dat eigenlijk volgens de Dikke van Dale? De definitie die ik tegenkom zegt: schrander, vindingrijk, scherpzinnig, met name in het bedenken van oplossingen. Dat klinkt zeker slim.

Volgens deze definitie is slimmigheid dus ook afhankelijk van problemen. Sommige mensen noemen dat dan standaard uitdagingen, maar wat mij betreft is het niet erg om een probleem gewoon een probleem te noemen. De mensen die vroeger het wiel of vuur hebben uitgevonden, losten zeker problemen op. Slimme technologie volgens de definitie.

De actuele intelligentie wordt door chips gefaciliteerd, die met software en in een systeem zorgen voor functionaliteit, die voorheen niet werd ingezet. Dat er tegenwoordig wat lastiger aan chips te komen is, komt niet alleen door een grote honger naar intelligentie. We hebben misschien ook wat minder slim naar de geopolitieke verhoudingen gekeken. Maar goed, als ik op dat terrein iets ga zeggen, dan houdt deze column al helemaal niet meer op.

Wat mij betreft gaat het nu vooral om de uitdagingen die we maatschappelijk zien en met slimme technologie wensen op te lossen. Ik bedoel dus niet het grote voorbeeld van de koelkast, die vast kan stellen dat de melk op is en een paar pakken bij de supermarkt bestelt. Dat is geen probleem en daar hoef je dus ook geen schrander mens voor te zijn.

Als zelfs Boris Johnson verkondigt, dat we iets aan de klimaatproblemen moeten doen, dan ligt daar iets op tafel. Ik lees ook een interview met een Infineon-topman, dat er een ‘war for talent’ gaat plaatsvinden. Dat zijn speerpunten. Laten we dan allerlei zaken slim aanpakken en slim maken, die de energietransitie mogelijk en toepassingen duurzamer maken. Met mensen die in een complexe keten samenwerken en verstandig techniek kunnen toepassen.

Deze laatste zinnen klinken op zichzelf al moeilijk. Laat staan hoe je dat ervaart, als je het echt gaat doen. De oplossing is om de talenten die het goede voorbeeld geven de ruimte te geven. Heeft een groep bedrijven een slim gebouw neergezet, dat niet alleen het comfort en de functionaliteit heeft verbeterd, maar ook duurzaamheid realiseert … laat het horen.

Oftewel, als we met elkaar kunnen vaststellen, dat er gewoon dingen zijn opgelost, dan kunnen we die voorbeelden volgen. Kijkend naar de resultaten natuurlijk. Echt slim zijn.