Column & Opinie

Ridder Marcel en Eric de Noorman

Technologie is voor ferme jongens en stoere knapen. De FHI-voorzitter werd tot ridder geslagen. Marcel van den Broek werd een held, dankzij Hare Majesteit, via Maria, onze minister de voormalige kleuterleidster. Groot kun je groeien, sterk kun je worden. Zijn opvolger staat alweer gereed: Eric van Schagen. Diens naam doet denken aan stevige noordelijke roots, maar hij komt uit het bronstige Brabant. Klasse laat zich niet binden aan bodem.

We kunnen het wel gebruiken in deze onzekere tijden. Gaan we weer groeien of glijden we verder af? Leidende lieden die kunnen ons dienen met kracht en inspiratie. Zo in deze donkere dagen rond kerst en het oude jaar van verval willen we wel uitzien naar iets nieuws. Weer Neelie in plaats van Jan Peter in Brussel, daar zijn we niet zo stoer. Hoewel, vraag niet aan haar wie van de twee mannelijker is…
De oude man met baard, jurk en puntmuts is het land weer uit. Lieve liedjes en zachte marsepein daarmee redden we het niet. Maar stoer gratis scheuren over de snelweg zullen we nooit meer doen. Ridders en Vikingen gaan op kousenvoeten. Pas op voor de porseleinkast. Wees wijs met weer en water, ons milieu is kwetsbaar, net zo goed als onze economie en banken.
Het is echt geweldig om te zien hoe de technologiebranches steeds krachtige leiders voortbrengen, entrepreneurs die richting bepalen. Als je dan merkt dat die mannen tegelijk heel beheerst opereren, dan denk je wel eens ‘een vrouw zou het nauwelijks beter doen’. Maar ze zullen aan de bak moeten. Marcel van den Broek gaat gewoon door. Niet meer als voorzitter van de technologiebranches, maar wel in het bestuur van VNO-NCW namens zijn bedrijf Mediq. Eric van Schagen neemt het FHI-vaandel over. In het verleden al gehard in de strijd.
Een voorzitter neemt afscheid. “Wat mijn ogen zien maken mijn handen kapot. Ik was een a-technische voorzitter van de technologiebranches en nu komt er weer iemand die er echt verstand van heeft. Hoog tijd.” Hij durft nog steeds ferme taal uit te slaan. “De technologiebranches moeten nu echt op de kaart komen te staan”, zegt opvolger Eric.
Zolang er nog mensen in ons land zijn die met droge ogen durven te beweren dat wetenschappelijke studies in technische richtingen mensen opleiden voor werkloosheid is er nog veel werk aan de winkel. Twintig procent van onze technologiebedrijven zoekt nog mensen, nu, vandaag, midden in de diepste recessie van na de krach van voor de oorlog. Subtiel geweld is nodig, zachte dwang, doelgerichte druk. Als we nu de mensen niet rijp maken voor het functioneren op toptech niveau in onze bedrijven, dan kunnen we straks de recessie niet meer overwinnen, hoe de Chinezen ook verlangen naar nieuwe input van ons.
Overigens maken Eric’s troepen zich alweer op om slag te gaan leveren. Er wordt hard getraind. Strategieën worden uitgedokterd. Het trompettercorps maakt zich op voor ‘the Sound of the Battleground’. Amsterdam RAI wordt de arena van het komende jaar. Uit de investeringsbereidheid blijkt strijdbaarheid: de bedrijven uit de technologiebranches schrijven zich en masse in voor deelname aan HET Instrument 2010. Niet uit gewoonte of kuddegedrag. Er is nieuwe inspiratie, een diep besef dat niets vanzelf gaat, niets meer zal zijn zoals het vroeger was. Je moet het meemaken om te vatten hoe dat gaat. Groepen bedrijven, ondernemers met elkaar, die de uitdaging zoeken van de combinatie van gezonde onderlinge concurrentie en gezamenlijke marketing- en verkoopdoelen; van betere marktomstandigheden en technologische uitdagingen; van kostenbeheersing en gedegen winstgevendheid.
Onder Ridder Marcel hebben de technologiebranches imago en content versterkt. Kredietverlening aan onze bedrijven blijkt geen probleem te zijn. Ze zijn gedegen gefinancierd, er is nog vet op de botten. En als er al geld nodig is, dan weet de financiële wereld nu, anders dan voorheen, dat de technologiebranches zo’n beetje als enige putten heeft met bodems; zelfs bronnen kent die borrelen en bruisen.
Eric de Noorman gaat met zijn gevolg veldslagen winnen. Er komt zoveel nieuws aan in de technologie. Van vision en vacuüm tot broadband en microfluidics, van draadloze sensoren en lab on a chip tot embedded systems en process business software. Het gaat echt ergens over bij Eric’s stoottroepen. En ze gaan de grote wereldproblemen te lijf: voedselproductie, energievoorziening, milieuproblematiek, gezondheidszorg. Van de defensiemarkt moeten we het niet hebben. Die kiest per definitie verouderde technologie. De technologiebranches gaan in de aanval.

Drs. J.C. Groeneveld
FHI, federatie van technologiebranches