Column & Opinie

Onzichtbaar?

Even een beurs bezoeken, is tegenwoordig niet meer iets dat je zomaar in alle privacy kunt doen. Van te voren moet je je aanmelden en je hele doopceel bloot geven. Zaken als waarom ga je naar de beurs, naar welke vakgebieden gaat je interesse uit en welke lezingen wil je bezoeken, wil men allemaal van te voren van je weten en dan pas mag je binnen komen. Daar tegenover staat dan wel dat het bezoek verder gratis is en dat er soms ook nog een drankje of een hapje voor je klaar staat. Ook mag je stemmen op ‘het beste product van' waaruit opnieuw is af te lezen waar je voorkeur naar uit gaat.

Bezoek je dan de beurs, dan begint het scannen van je gedrag op de beursvloer al bij het betreden ervan. Lieftallige dames staan als Lara Croft bij elke ingang met hun scanners klaar om de barcode op je batch te registreren. Opvallend daarbij is dat ze alleen maar scannen, maar niet controleren of de barcode ook geldig is. Een vervalste kaart met de barcode van een kilootje tomaten van AH zullen ze niet opmerken.
Het scannen van je kaart gaat ook op de beursvloer door. Bij elke stand waar je iets interessants ziet, geef je je kaart af om door een scanner te laten halen. De exposant krijgt een bonnetje, maar wat er verder gebeurt, is voor de bezoeker onduidelijk. Worden de scanners na afloop door de beursorganisatie uitgelezen om zo nog meer informatie over de bezoekers te vergaren? Kan de beursorganisator na afloop precies zien hoe ik over de beursvloer gelopen ben en hoe lang ik heb zitten kletsen op een bepaalde stand? Technisch gezien kan het allemaal.
Vol verbazing kreeg ik van de organisatoren van Elektrotechniek 2011 een mailtje met als aanhef “Wij hebben u gemist”. Raar, want ik was er weldegelijk. Mijn kaart is meerdere keren bij de ingang gescand en ook verschillende standhouders hebben mijn kaart gebruikt. Heb ik onzichtbaar de beurs bezocht en krijg ik niet de informatie die ik bij diverse stands heb aangevraagd? Eén ding is zeker. Ik hoef mij niet bang te maken over het schenden van mijn privacy. Eventueel rondlopen als een zak tomaten was dan ook niet noodzakelijk.