Column & Opinie

Nieuw speeltje

Voor iemand die uit de Betuwe komt is de appeltijd nog altijd aan het einde van de zomer, maar er is nog een belangrijk appel-evenement, namelijk Apple-day, de dag waarop Apple-baas Steve Jobs zijn ondertussen wereldberoemde presentatie houdt - ook dit jaar weer gekleed in spijkerbroek, zwarte trui en sportschoenen.

Ook nu was dat het geval op 27 januari. Veel kranten, tijdschriften en zelfs de Wereld draait door en presentator Matthijs van Nieuwkerk samen met o.a. Andre van Duin stonden stil bij dit evenement. De reden, de nieuwe Ipad, een uiterst platte tablet-computer die het ultieme hebbedingetje moet gaan worden volgens de makers van Apple. Dat dit voor veel mensen een belangrijke ontwikkeling is, blijkt alleen al uit het feit dat Google nog geen half uur na de toespraak van Steven Jobs al 1.600.000 hits wist op te lepelen.
En nu hij er dan eindelijk is, is het de grootste vraag of het nu echt zo’n grote ontwikkeling is. Volgens mij valt dat wel mee. Al jaren worden er voor industriële toepassingen bedieningspanelen gemaakt die meer zijn dan alleen een aanraakscherm. Net als de Ipad gaat het hier om volwaardige computers, alleen gemaakt voor een ander doel. Goed, ik moet toe geven dat de Ipad wel heel erg dun is en zeker een functie zal hebben voor veel mensen. Ook zal het apparaat de nodige veranderingen teweeg brengen, net als alle eerdere apparaten uit de I-serie. Zoals Steven al aangaf in zijn toespraak, zullen met name de gedrukte media het nodige merken van deze nieuwe ontwikkeling. Zij moeten overschakelen naar elektronische boeken. Al tijden zijn er e-books te koop, maar dit is nog geen doorslaand succes gebleken, omdat de leesapparatuur qua functionaliteit te beperkt is. De Ipad zal daar zeker verandering in brengen.
En dan zult u zich natuurlijk afvragen of en hoe wij als uitgever van e-totaal hierop in moeten spelen. Moeten we nu ook e-totaal als e-tijdschrift gaan uitbrengen? Toevallig of niet – binnenkort komt onze nieuwe website online waarop ook een elektronische versie van e-totaal te vinden is. De voorbereidingen hiervoor zijn al in een heel erg ver gevorderd stadium. Wij zijn dus nu al bijna klaar voor de nieuwe ontwikkeling die Steven Jobs met zijn Ipad ingezet heeft. De naam hadden we jaren geleden al afgestemd op dat wat komen gaat – e-totaal