Column & Opinie

Morgen weer elektronica

Een beetje als ‘morgen mooi weer’; of dat bordje in de kroeg, ‘morgen gratis drinken’. Onwillekeurig denk je aan dat soort dingen bij de voorbereiding van de zoveelste editie van ‘Tomorrow’s Electronics’. Elke twee jaar mag ik dat met heel veel plezier doen. Onder die titel doen we dan een seminar met een stuk of…

Een beetje als ‘morgen mooi weer’; of dat bordje in de kroeg, ‘morgen gratis drinken’. Onwillekeurig denk je aan dat soort dingen bij de voorbereiding van de zoveelste editie van ‘Tomorrow’s Electronics’. Elke twee jaar mag ik dat met heel veel plezier doen. Onder die titel doen we dan een seminar met een stuk of negen sprekers over de elektronica van morgen. Het is een vast onderdeel geworden van het conferentieprogramma van de beurs Electronics & Automation.
We gaan het deze keer hebben over moleculaire elektronica. Moleculen die zichzelf assembleren tot elektronische schakelingen. Atomaire elektronica gaan we ook al beleven. Printjes maken met inkjettechnologie of met ploymeren of met licht een chip bakken, het kan allemaal. Extreme integratie van functies in één componentje en de elektronische krant als gadgetachtige toepassing, het komt allemaal langs.

Maar ‘morgen weer elektronica’ klinkt ook anders: vandaag even niet, wegens recessie gesloten. Paniek in de tent als ASML tachtig procent omzet kwijt is en er meer auto’s worden verschroot dan geproduceerd? Natuurlijk hakt het er in, hoe goed we ons met elkaar ook hebben voorbereid. Minder dan bij eerdere recessies staat de hele branche meteen in het rood. We zijn ook misschien wat minder conjuntuurgevoelig dan in de tijd dat de Benelux-elektronica heftig afhankelijk was van de groei in de telecom. Waren al bijna vergeten hè, de klappen die vielen toen die bedrijven leegliepen.

Dat veel van onze bedrijven kunnen blijven boeren komt ook door diversificatie in marktniches.De zogenoemde hightech machinebouw is nu misschien wel het meest gevoelig voor conjuncturele teruggang. Maar de beurs komt er weer aan, Electronics & Automation, 27, 28, 29 mei in Jaarbeurs Utrecht. Boven verwachting vol met stands van deelnemers, ondanks, of misschien wel dankzij, zure jaloezie van de concurrent van het blad E-Totaal die ook beursjes organiseert. En volg op www.eabeurs.nl ook eens de aanwas van bezoekers, daar zit het zoet van groei zelfs in.
Trouwens, al op YouTube gekeken? Toets maar in, Electronics & Automation. Vijftig filmpjes hebben Paul Petersen en Birgit Albersen geschoten bij even zoveel deelnemers aan de gadget op de beurs. Het lijkt erop dat de tweeduizend temperatuursensoren met draadloze communicatie via een dongle heel snel uitverkocht zullen zijn. Morgen weer elektronica, daar begin je vanzelf naar te verlangen.

Nog zo’n leuke: een compleet seminar tijdens de beurs met uitsluitend presentaties van meiden. En niet om het ‘meid’ zijn, maar gewoon om te laten zien wat je vandaag allemaal al kunt met elektronica. Daar hoef je geen plasser voor te hebben.
Sorry, als je enthousiast wordt kun je jezelf zomaar verliezen als nette branchedirecteur. Gelukkig, morgen weer gewoon elektronica, met piefjes en palletjes. Maar vergeet het niet, Tomorrow’s Electronics is op 28 mei. Wie zich aanmeldt via www.eabeurs.nl kan komen bijtanken, brandstof om het morgen te gaan maken.