Column & Opinie Paul Petersen

Over Paul Petersen

Sinds 2000 is Paul werkzaam voor FHI, federatie van technologiebranches.

De combinatie van maatschappelijke uitdagingen met samenwerking in bedrijfsketens en het toepassen van technologie ziet hij als een voortdurende inspiratiebron.

Mooi nieuws!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: normaal gesproken krijgt goed nieuws niet al teveel aandacht in het journaal. Wat meer bij het jeugdjournaal misschien. Over het algemeen ligt de focus op een sterke minderheid van de dagelijkse praktijk: negatieve ervaringen.

Als de Maastricht University wordt gehacked is het nieuws en als het iedere dag goed gaat met de meerderheid van de bedrijven dan niet. Als de inzet van robotica dreigend lijkt voor banen, dan worden er hele boeken over geschreven. De risico’s van 5G krijgen op dit moment ook nadrukkelijk aandacht. Zo kan ik nog wat voorbeelden opnoemen. Het is niet zo gek, maar het bepaalt wel ons beeld.
Binnenkort krijgen bezoekers van het RF Technology event een rondleiding langs onderzoeksprojecten bij QuTech op de campus van de TU Delft. In de voorbereiding van dat event kreeg ik een voorproefje en dat is fantastisch. Ik begreep er natuurlijk niet veel van, maar je weet wel dat je het neusje van de zalm in quantum computing beleeft.
Kort geleden mocht ik ook de diverse innovaties op sportgebied meemaken, die door Sport Innovator worden geïnitieerd. Ik zat aan een tafel over voeding en er gebeurt echt heel veel op dat vlak. Maar men is ook bezig met innovatieve sporthallen, pillen die het lichaam kunnen koelen en e-sports waarbij de virtual reality ook zomaar in de industrie gebruikt kan worden.
De boodschap is dus: er is heel veel mooi nieuws!
Ik vond het heel mooi, dat de boeren een groot protest voor het RIVM georganiseerd hadden. Ze vonden de metingen niet juist. Mijn hoop is dan, dat een groot deel van Nederland zich realiseert dat meten, technologie en onderzoek belangrijk zijn. Het gaat er dus om hoe ‘wij’ de beelden interpreteren. Het is nu de tijd, om deskundigheid, technologie en samenwerking te benutten. Nieuws of geen nieuws.