Column & Opinie

Made in Holland

Met trots kijken bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie, de machinebouw, allerlei Original Equipment Manufacturers en vele andere producenten naar hun prestaties in Nederland. De landelijke pers schrijft en filmt al decennia over de productie, die naar Azië of Oost-Europa vertrekt. De focus ligt daarmee op de negatieve ontwikkelingen voor de Nederlandse economie. Het wordt tijd dat ‘we' kijken naar de positieve aanpak van de productie in onze eigen regio.

Uitermate efficiënt, flexibel, innovatief en effectief wordt er door de producerende industrie in Nederland gewerkt. Voor zover ik weet is daar geen studie naar gedaan, maar deze bedrijven presteren uitermate goed. Hoe zou dat te verklaren zijn?
Misschien is er dan toch een wetenschappelijk onderzoek of in ieder geval een afstudeeropdracht nodig om dat rationeel en neutraal vast te stellen, maar zo lang ik dat niet ken, wil ik het met mijn mening proberen te verklaren.

Ik zie drie wezenlijke redenen:
1. De mensen
Toen ik ooit op bezoek was bij Heineken in Den Bosch vertelde de productiemanager mij dat de mensen voor een nieuwe productielijn zouden moeten trainen. Een voetbalteam traint om goed te spelen. Dat zou ook zo moeten zijn voor een bedrijf. Als het moet in het weekend. Deze herinnering geeft mij het grote belang van mensen aan.

2. De automatisering
Op basis van de vraag uit de markt, de visie van het management en de concrete uitwerking in de productie speelt de automatisering een grote ondersteunende rol. Als de systemen perfect op elkaar zijn afgestemd, heeft het bedrijf een sterke kracht in de wereldwijde concurrentie, waardoor je juist in deze regio wil produceren.

3. Het netwerk
De sterke samenwerking met een keten aan toeleveranciers, system integrators en de eigen afdelingen is een typische Nederlandse kwaliteit. Door het netwerk worden de systemen op elkaar afgestemd en kunnen de juiste keuzes gemaakt worden. Door het netwerk krijg je meer flexibiliteit, veiligheid, efficiency en aansluiting op de vraag.

De World of Technology & Science heeft niet voor niets speciale aandacht gegeven aan de producerende industrie. In de seminars Robotica en Factory Automation / Machinebouw komen allerlei aspecten voor verbeteringen in de productie aan de orde. Tijdens het beursproject Factory Automation / Machinebouw kunt u virtueel door een productie lopen, waarbij u onderdelen van de productie innoveert. Op de stands van de deelnemende bedrijven kunt u dit nog eens fijntjes nadoen in een demonstratie.
Het netwerk, de mensen en de automatisering zijn beschikbaar op WoTS.

Paul Petersen
FHI, federatie van technologiebranches