Column & Opinie

Kille lente belooft hartverwarmende nazomer

Het voorjaar van 2012 was kil. We kregen een lenteakkoord om het koud van te krijgen. Niet dat het allemaal zo slecht was. Het spaart energie. Als alles heel snel de grond uit schiet, dan kost dat extra kracht. Die schuld betaal je een keer terug.

De economie is als de natuur en niet alleen qua ecosystemen. Als alles op een laag pitje staat dan gebruiken we minder energie, rijden er minder vrachtauto’s over de snelwegen en varen er minder schepen van en naar China.
Aan gebrek aan geld kan het niet liggen. Ruim honderd miljard dollar voor Facebook-aandelen. Je krijgt er koude rillingen van. De te verwachten flop zit er aan te komen op het moment dat ik dit schrijf, twee beursdagen na de introductie. Wie kocht, staat in de kou.
Er is dus geld zat. Sommige landen betalen niet eens rente op hun leningen. Het zijn de landen die heel kil kijken naar de warmbloedige Grieken. En de oude Aantjes heeft gelijk. Geef zo’n land nou gewoon de mogelijkheid om te devalueren. Zelfs de Argentijnen hebben het daarmee gered een aantal jaren geleden. Je hoeft niet meteen te hyperen als in Afrika. Met een beetje correctieruimte zit je er ook niet meteen echt warmpjes bij, maar de thermometer kan dan in elk geval weer een andere kant op bewegen.
We staan ons intussen hier in ons kikkerlandje al wel lekker op te warmen: HET Instrument komt eraan. In september kunnen we ons hart ophalen. Hartverwarmend wordt HET. Alle energie die we nu opsparen komt meteen na de zomervakantie los.
Niet voor niks wordt de Life Sciences sector steeds belangrijker.
In de elektronicabranche is het ook wat stilletjes. Geen uitbundige bloesems. Maar er zitten echt wel veelbelovende bollen in de grond. We zitten weer in zo’n fase waarin er veel research van fundamentenexperimenteel onderweg is naar de eerste applicatiegolf. Een soort ijstijd is dat. Eer er echt geld verdiend gaat worden met grafeen en nanotubes…
Die Life Sciences, dat breekt door, vooral richting microfluidica-instrumentatie waar de lifesciencers nu om zitten te springen. De minifabriekjes, de microreactoren, dat kost ook nog even tijd. Ik zie hier en daar wat bollen hun kopje schuchter boven de grond uitsteken. Is er al voldoende zon? Warmt het al een beetje op?
Mooie tijd is dat. Bijna wereldwijde recessie, als je Brazilië en Kazachstan even wegdenkt, hoezo warm of koud? Mooie tijd, zwanger van vernieuwingsverwachting.
Je merkt het bij de technologiebedrijven. Iedereen zit vol met creativiteit, met energie. We durven nog niet naar buiten zonder handschoenen. Maar eigenlijk zouden we onze blote buiken willen laten zien, een duik in het diepe willen nemen.
Het gaat er zeker van komen. Ik merk het nu vooral bij het invullen van het conferentieprogramma, de seminars tijdens de beurs. Er is zoveel nieuws te vertellen, te presenteren. Het Micronanopaviljoen, alles klein, ook de standjes, maar wat een juwelen worden daar uitgestald. De schittering vermenigvuldigt het licht, word je warm van. Op de eerste zomerse dag van 2012 kondigt DSM een investering van honderd miljoen euro aan in nieuwe technologielabs! Welkom op HET Instrument…
O ja, de verkiezingen. Twee weken voor HET Instrument. Warmlopen is de opdracht aan de partijleiders en hun volgelingen. Of er nog kiezers zijn die voor hen warm lopen vraagt Maurice de Hond. Verhitte debatten? Op de camping in Griekenland zeker. Nee, pas halverwege september gaat er echt weer iets gebeuren.
Een lange sportzomer? Ziet er toch wat minder veelbelovend uit voor Nederland dan we verwend zijn. Hoort er allemaal bij in een zwangere periode. Eerst nog een poosje broeden op die eieren. Het wordt een najaarsnest. Maak de borst maar nat. Eh, nu nog niet, straks, na de vakantie.
Voor wie bezig is met zich voor te bereiden is er de voorpret. Minder marketingbudget? Creatiever opereren. Nieuwe dingen verzinnen en doen. Daar krijg je warme handen van. Hartverwarmend, het blijft een mooi woord.