Column & Opinie Kees Groeneveld

Over Kees Groeneveld

Onafhankelijk expert technologie, marketing en maatschappij.

It’s the Application Stupid

Dat ik dit nog mag meemaken!
Inderdaad, dit is de column van een ouwe lul, excusez le mot.
Dat ik nog mag meemaken dat onze ouwe trouwe elektronicabeurs Electronics & Applications gaat heten.

Totaal the other way around van hoe het was in, pakweg, 1987. Was denk ik mijn eerste elektronicabeurs in Nederland, de Fiarex. Het was een beurs voor elektronicacomponenten en soldeerbouten. Ontstaan uit de ‘stille zaal’ van de Firato. En de Firato, dat was de beurs voor radio en televisie, inderdaad, de eerste toepassingen van elektronica, van transistoren. Uit een toepassingenbeurs ontstond een componentenshow, voor professionals en hobbyisten.

Ongelooflijk eigenlijk dat we er in zijn geslaagd dat evenement al die jaren alive and kicking te houden, duurzame continuïteit te geven. En warempel, van een compleet enabling technology gedreven evenement, gaan we nu de andere kant op, naar de toepassingen. Dat roepen we natuurlijk al jaren, dat het om de toepassing gaat. Maar ja, de grote parel van de Nederlandse industrie, ASML, is zo enabling als het maar zijn kan. Hoewel, wat heet, heel veel leveranciers die die club als klant hebben, zien de chip process technology machines wel degelijk als ‘toepassing’. Alles is relatief zullen we maar zeggen.

Jaren geleden stond ik met één van de standhouders, lidbedrijf van FHI, op de E&A beurs. Hij keek rond en wees de andere stands aan. “Kijk, daar staat een leverancier van mij en daar en daar en daar. En daar en daar, en daar, en daar, dat zijn allemaal klanten.” Wie is wanneer de toepasser? Het is het ecosysteem zeggen we nu.

Niettemin kun je wel degelijk spreken van een trend richting toepassing, richting consument, zelfs als we in Nederland nauwelijks consumentenproducten maken. Binnen FHI zien we dat vooral aan de kant van Medische Technologie en Gebouw Automatisering. Consumenten hebben zorgproducten nodig. In gebouwen zijn consumenten de gebruikers. En technologisch zien we het net zo goed. The Internet of Things met alles er op en er aan in de cloud, het brengt een scala aan marktniches waar dozijnen nieuwe bedrijven en nog veel meer nieuwe producten ontstaan, waar overal elektronica in wordt toegepast.

Iedereen zijn eigen hardware met dedicated software, mits je de interfacing maar op orde hebt. Straks zie je het terug, eind mei op Electronics & Applications. Daar staan dan ook de designhouses, de leveranciers van ontwerptools. En de hele keten, iedereen op de beurs laat werkende producten zien, applicaties.
Tomorrows Electronics? Natuurlijk gaat dat over nieuwe sophisticated trends diep in de technologie, Microsystems, integrated photonics, maar steeds gelinked aan applicatiegebieden, via devices, smart, absoluut. Health & mobility, om er maar twee te noemen. Defense & security zitten er aan te komen, de consument wil zich veilig voelen.

Ik ben bijna geneigd om het populisme van de technologie te noemen. Maar da’s gevaarlijk. Democratisering misschien? In elk geval down scaling van de markt. Je hoeft niet per se grootschalig te zijn om goed geld te verdienen. Ons Nederlandje heeft weer een betalingsoverschot….! En Zwitserland doet het ook nog steeds niet slecht, met zijn horloges en geneesmiddelen. Dat zijn dingen waar de gek geld voor geeft.