Column & Opinie

Intelligente koelkast?

In de Gelderlander van zaterdag 25 oktober jongstleden stond op de voorpagina een klein berichtje met als titel “Koelkast die zelf denkt komt er aan”. Onmiddellijk was ik getriggerd, omdat ik een jaar of tien geleden eens een hele zware discussie heb gevoerd over datzelfde onderwerp. Toen ging het om een koelkast die zelf bij…

In de Gelderlander van zaterdag 25 oktober jongstleden stond op de voorpagina een klein berichtje met als titel “Koelkast die zelf denkt komt er aan”. Onmiddellijk was ik getriggerd, omdat ik een jaar of tien geleden eens een hele zware discussie heb gevoerd over datzelfde onderwerp. Toen ging het om een koelkast die zelf bij de supermarkt melk zou moeten bestellen als het laatste pak gepakt werd en die in staat zou moeten zijn om een aardig recept op te kunnen roepen op basis van de ingrediënten die hij koel moest houden. Toen was dat nog allemaal toekomstmuziek, maar volgens mijn gesprekspartners zou dat allemaal binnen afzienbare tijd mogelijk moeten zijn. Ik kreeg de opdracht om voor een witgoed/bruingoed-tijdschrift een artikel over dit onderwerp te gaan schrijven zodat de verkopers in de winkel zich alvast konden voorbereiden op hetgeen er zou gaan komen. Ik was van mening dat een dergelijke koelkast er nooit zou komen, omdat niemand daarop zit te wachten. In plaats daarvan heb ik toen een verhaal geschreven waarin ik uitgelegd heb waarom die koelkast er niet zou komen. Dit was meteen ook het laatste verhaal dat ik voor het bewuste tijdschrift geschreven heb en als ik het goed begrepen heb, bestaat ondertussen het hele blad niet meer.
Uitgaande van het voorgaande kunt u begrijpen dat mijn interesse gewekt was bij het lezen van de krantenkop. Zou dan toch een firma brood zien in de “intelligente koelkast”? Snel last ik het artikeltje door plus het veel langere verhaal verderop in de krant. Tot mijn verbazing ging het in het artikel om koelkasten en wasmachines die kunnen communiceren met de energieleverancier. Door deze communicatie kunnen ze het energieverbruik afstemmen op de prijs van de geleverde energie. Ze schakelen pas in als de stroom het goedkoopst is.
Met de huidige prijzen voor energie en de economische crisis is een dergelijke applicatie meer dan wenselijk. Dergelijke slimme apparaten zullen er zeker komen. Vooral ook omdat de benodigde technologie eigenlijk al overal aanwezig is. Het enige dat er nog niet is, is de bereidheid bij de energieleveranciers om deze applicatie mogelijk te maken. Waarschijnlijk zal dat voor hen minder gunstig uitvallen omdat dan in eens alle energievreters in huis gebruik gaan maken van goedkope energie. Eén ding is in ieder geval zeker. Door vanuit de centrale het verbruik te kunnen sturen, zullen piekbelastingen minder groot zijn en hoeven er minder centrales gebouwd te worden om aan de piekvraag te kunnen voldoen. Alleen al daarom is er met dit concept veel winst te behalen en kan ik nu eindelijk gaan vertellen dat de intelligente koelkast er daadwerkelijk aan staat te komen.

Ewout de Ruiter