(Of: Laat de politici geen vliegtuigen ontwerpen)
Kijkt u ook met een gevoel van vervangende schaamte naar de capriolen van onze Europese regeringsleiders? Net nu Merkozy zichzelf positief schijnen uit te vinden springt onze Italiaanse clown weer eens uit de band. Niet Italië moet naar zichzelf kijken, maar Duitsland en Frankrijk moeten goed op hun banken letten! Hoe raar kun je de feiten verdraaien?
Nu is dat verdraaien altijd al een sterke eigenschap van politici, maar hier is toch meer aan de hand. Deze man vecht voor zijn vrijheid, zodra hij uit de regering stapt springt de gehele rechterlijke Italiaanse macht hem in zijn nek en waarschijnlijk niet ten onrechte. Van onze andere politici weten we als burgers (kiezers) veel minder, maar net als ieder mens hebben deze ook vast hun zwakke plakken.
Het vervelende is alleen dat door het heen en weer gedraai van deze lieden er niet alleen nog geen goede oplossing voor het probleem Griekenland gevonden is. Sterker nog, dit probleem had zelfs niet eens mogen ontstaan. Het politieke idealisme voor een verenigd Europa met een eigen sterke munt is goed, maar dit mag niet leiden tot het verdoezelen en wegpoetsen/praten van de feiten. Toch een belangrijke reden voor het ontstaan van de huidige situatie.
Stel dat wij, als technici, dit zouden doen? Hoe veilig zouden deze babbelende politici zich dan nog in een vliegtuig voelen? “Nee, maakt u zich vooral geen zorgen! Wij zijn ervan overtuigd dat dit toestel zijn vlucht foutloos zal afronden, er is ons niets gebleken van het tegendeel!”
Ik persoonlijk zou me echt zorgen maken als de luchtvaart op dezelfde basis certificeringen zouden afgeven zoals nu de certificeringen van banken bij de stresstest afgegeven worden. De bank mag niet omvallen, dus rommelen we net zolang met de eisen totdat het resultaat politiek gezien past. Vergelijk dat eens met de berekening voor de noodzakelijk brandstof voor een vlucht? Stel dat die uitgevoerd wordt met dezelfde criteria die gelden voor het nationale huishoudboekje? Iets geld tekort? Geen probleem, nog een obligatielening erbij en we kunnen weer even vooruit. De toekomst? Dat zien we dan wel weer.
Ziet u zich het al voor u? De piloot (met zijn passagiers) vertrekken met te weinig brandstof aan boord en gokken er op dat er onderweg wel ergens een tankvliegtuig met nog voldoende brandstof voorbij komt. Dit is wat er op grote schaal gebeurt, landen hebben tekorten die middels obligatie leningen aangevuld moeten worden. Niemand weet vooraf of er voldoende aanbieders van geld zijn en wat dit gaat kosten.
Ook onze Nederlandse regering maakt zich daar schuldig aan. Meer uitgeven dan er binnenkomt en dan maar hopen dat er op tijd weer geld tegen aantrekkelijke tarieven geleend kan worden.
Wat kunnen wij hier nu aan doen? Op dit moment niet veel. Ik ben bang dat we dit even zullen moeten uitzitten tot de volgende verkiezingen. Dan hebben we pas de mogelijkheid in te grijpen door onze stem uit te brengen op lieden die wel oog hebben voor een goed sluitend huishoud boekje van de Nederlandse (en Europese) staat.
In de tussentijd zullen we ons moeten voorbereiden op een toekomst die er toch weer anders zal gaan uitzien dan we een jaartje geleden dachten. En hier kunnen wij direct een bijdrage leveren. We kunnen onze concurrentie kracht vergroten. Inzetten op efficiëntie verbetering, ons voorbereiden op veranderingen en vooral hiervoor niet bang zijn. De kansen die zich voor gaan doen proberen te zien en te grijpen!
Kortom, Innoveer! Philips begint met het geven van het goede voorbeeld. De komende reorganisatie betreft niet de R&D, maar de middenlaag, de laag die vernieuwingen en innovaties remt of zelfs tegenhoudt. Een zekere parallel met de politiek valt hier niet uit te sluiten. Deze innovatie remming is niet specifiek Philips, deze is aanwezig in alle organisaties waar mensen (management) posities innemen en vast willen houden. Begrijpelijk, verandering geeft onzekerheid en angst, maar juist onzekerheid en angst geven (als je die niet aanwend voor negativisme of een achterhoede gevecht) creativiteit en energie. Het is juist deze creativiteit en energie die dan ontstaan die de basis legt voor vernieuwing en vooruitgang!
Dit geldt ook voor politici en overheden. Ik daag dan ook alle politieke partijen uit om het juk van de angst en verstarring af te schudden en met creatieve ideeën te komen en niet de goede ideeën van anderen af te wijzen, maar juist om daarop voort te bouwen om zo tot een optimum te komen. Alleen zo heeft de mensheid kans gezien om het op technisch- en cultureel gebied zo ver te schoppen.
Laten wij het voortouw nemen. We gooien politiek idealisme overboord en richten ons op het oplossen van de problemen maar wel met respect voor, en gebaseerd op, de oplossingen van anderen.
reageren? jan.w.veltman@technology2success.nl