Column & Opinie

Ieder zijn eigen satelliet

Ze doen het inderdaad hè, die Einsteiners waar ik vorige keer over schreef. Heb het meegemaakt, de verbazing, die toesloeg bij de Philips-mensen. Hoe kan het bestaan! Rijd je naar the middle of nowhere, het Dwingelose veld, Astron, gebouw half in de grond gestopt, doodse stilte, donkere nachten om naar de sterren te kunnen kijken. We hadden met MinacNed, de micronanoclub, een meeting georganiseerd ‘micronano in space'. Kwamen eigenlijk maar weinig leden op af. Helemaal naar Dwingeloo en dan gaat het ook nog over space. Is toch geen droog brood mee te verdienen? Wij zijn NASA niet, en trouwens, die stoppen er ook mee.

Wat een vergissingen! ISIS, Innovative Solutions In Space, Jeroen Rotteveel, kwam het even vertellen. Een stelletje Delftse studenten startten een paar jaar geleden een ruimtevaartbedrijf! Ze opereren nu met dertig man en je kunt bij hen je eigen satelliet bestellen, uiteraard in een webshop, www.cubesatshop.com. Kan in onderdelen, maar je kunt ook het hele traject in één keer bestellen, inclusief lancering. Je kunt als je geluk hebt binnen een paar weken vliegen. ISIS koopt raketruimte in bij de voordeligste aanbieder, China, India, Japan, Rusland, de VS of ESA, de hele wereld staat te trappelen om jouw satelliet mee te nemen into space, ISIS regelt het. Echt waar, die markt is er nu en voor iedereen bereikbaar.
Is natuurlijk helemaal niet gek, maar toch geloof je het eerst niet. Je denkt heel even aan een 1 april grap. No way. Het is een spin off van het MicroNed-researchprogramma. Dankzij de FES-gelden uit ons aardgas, via een goedgevige overheid die we ooit hadden, deden deze mannen de kennis op waarmee ze het nu kunnen aanbieden, met eigen producten. Het is daarnaast in de tijd een logische ontwikkeling dat er nu sinds een jaar of tien wereldwijd een markt voor particuliere satellieten aan het ontstaan is. De spacecraft carriers concurreren om het hardst. Het biedt natuurlijk gigantische mogelijkheden. Een Delfts bedrijf, vlakbij Rotterdam, kijkt vanzelfsprekend naar systemen die via satellieten het scheepvaartverkeer volgen. De zwermsatellieten komen er aan. Er wordt gewerkt aan het zelfreinigend vermogen van de ruimte. Al die uitgebluste orbits mogen geen probleem gaan vormen in de toekomst. Het, nu nog, MKB-bedrijf staat breed genoeg in de markt om continuïteit te claimen.
Je had toch ook niet verwacht dat ieder elke seconde zijn eigen tweet zou hebben vandaag? Straks heeft ieder zijn eigen satelliet. Maak je eigen apps daarvoor en je kunt er mee doen wat je wilt, wereldwijd, geen provider meer nodig. Het is een perfect voorbeeld van waar ik het in het vorig nummer van E-Totaal over had, de inspiratie uit de nieuwe generatie. We gaan er meer van zien. De beurs Electronics & Automation komt er weer aan, straks 25, 26, 27 mei, www.eabeurs.nl. Doen we weer Tomorrow’s Electronics, op de zesentwintigste. Komt er weer een stel vernieuwingen langs. Krijg je weer te horen en te zien wat er aan komt. Het grafeenverhaal vorig jaar luidde meteen een Nobelprijs in. Twee jaar geleden kondigden we de doorbraak aan van de e-reader. Om maar een paar successen uit het recente verleden te noemen. Geen garantie verder dan de hoek natuurlijk, maar toch…
Prachtig om in de technologiewereld te mogen rondlopen. Intussen blijft het nog wel even de trend, het ‘ieder zijn eigen…’ Eigenlijk is die er al sinds Erasmus, Luther en Calvijn. En niet alleen je eigen boek, de Bijbel, waar het mee begon en later je eigen radio, tv, pc, iPhone, maar ook je eigen broodmachine, individueel geproduceerde kop koffie. De steeds meer stuksgewijze productie hoort daar bij. Je pimpt niet alleen je eigen auto om ‘em te individualiseren, nee, je stelt hem zelf samen. ‘In elk dorp een chloorfabriekje’ sprak laatst een researcher van AkzoNobel toen we het hadden over de miniaturisering van procesinstallaties. Wat nou grote kerncentrales, zelfs de Japanners worden individualisten. Het einde van de massaproductie is in zicht. Hoewel, het modulariteitsdenken maakt natuurlijk via massa’s standaardcomponenten van alles mogelijk ter individualisering. En dan zijn we weer bij de satellietcomponentjes in de webshop van Jeroen, ISIS. Bouw je eigen satelliet, schiet ‘em de ruimte in en you’re connected.