Column & Opinie Jan W. Veltman

Over Jan W. Veltman

Als onafhankelijk consultant is Jan sinds 1 januari 2000  betrokken bij de ontwikkeling, marketing en sales van de nieuwste technologieën.

Via zijn columns geeft Jan al vanaf 2006 zijn wereldbeeld weer. Hierbij probeert hij helderheid te scheppen in de wonderlijke wereld van techniek, de mens en de actualiteit.

Hoe random is random?

(Of: "Complot theorie als nieuwe religie")

Gebeurt het u ook wel eens dat u denkt: “Waarom ik?” Mij overkwam dat afgelopen week toen ik een paar boodschappen afrekende bij een AH zelfscan kassa. Onder normale condities vind ik dat een verademing, geen rij wachtenden voor mij of een tergend langzame kassièr(e) die het duidelijk nog moet leren. Nee, de snelheid van inscannen heb ik geheel zelf in de hand.

Zoals bijna alles werkt dit zelf inscannen van alle boodschappen louterend. Pas door het zelf te scannen ontdekt u wat een gepruts het is om op de verpakking de streepjescode te ontdekken, totaal geen eenheid of systeem te bekennen. Elke fabrikant lijkt maar wat aan te prutsen met de plek die zij hun streepjescode toekennen.
Toch ging het deze keer niet van een leien dakje. Sterker nog, vrij snel nadat ik mijn bonuskaart inscande verscheen de melding op het schermpje “U kunt mogelijk gecontroleerd worden”. Nu begrijp ik dat zoveel vrijheid om jouw eigen boodschappen in te scannen voor sommigen gelijk staat aan ‘de kat op het spek binden’ en enige verificatie vanuit grootgrutters oogpunt zinvol lijkt.
Maar waarom ik? En waarom nu weer? De vorige 3 keer ben ik ook al gecontroleerd, dit was de vierde keer op rij! Stuitend vond ik dat. De medewerkster die kwam controleren zag aan de donkere wolken die plots boven mijn hoofd verschenen dat er iets niet in orde was. Geduldig legde ze uit dat de selectie geheel willekeurig is, alles geregeld door de computer.

Vanuit mijn technische achtergrond heb ik natuurlijk een heilig ontzag voor computers, de mate van precisie die deze apparaten bereiken grenst aan het ongelofelijke. Jammer genoeg kun je dat niet zeggen van de ontwerpers, programmeurs en vooral de beheerders van deze apparaten. Daar gaat nog wel eens iets fout, wat dan meestal afgedaan wordt door “een computerfoutje”. Niet onmogelijk, wel heel erg onwaarschijnlijk, een menselijke fout ligt meer voor de hand.
Maar waarom werd ik dan toch door dat ‘random’ algoritme voor de vierde keer op rij aangewezen? Nu ben ik vrij eerlijk en, een vergissing daargelaten, reken ik altijd alles af. Zelfs het door de kassière vergeten krat bier wordt betaald.
Het kenmerk van een random getal is dat het geheel willekeurig is en daardoor opvallend, en uitermate irritant, als dat vier keer op rij gebeurt. Ineens realiseerde ik me dat, vrij snel nadat ik mijn bonus kaart ingescand had, ik het ‘controle’ bericht kreeg. En, nu wordt het spannend, deze melding kwam toen ik als eerste mijn bonus kaart scande, terwijl de voorlaatste maal ik mijn kaart als laatste scande. Zo op het oog met ongeveer gelijke vertragingstijden. Wat is hier aan de hand?

Is het Bill Gates die vaccinatie wil gebruiken om in iedereen een chip te implanteren en bij vergissing een virus in een AH computer geïnjecteerd heeft? Of is het de komst van die nieuwe 5G antenne op het dak van het winkelcentrum, die instraalt op de bezoekers en bij mij een aureool doet ontstaan dat de zelfscan kassa triggert?
‘Dit laatste kon nog wel eens waar zijn, tenslotte wordt het Corona virus ook door het 5G netwerk verspreid. Zeg maar een computer virus dat op mensen overgeslagen is.’

Als u gelooft dat bovenstaande alinea waar is dan ben ik bang dat u tot de groep ‘complot denkers’ behoort, zeg maar onze nieuwe generatie gelovigen. Wel fijn natuurlijk om eindelijk weer eens in iets te kunnen geloven, je voelt je dan toch weer ergens bij betrokken. Het is alleen jammer dat door jezelf aan deze ‘religie’ over te geven je gelijk afstand doet van gezond verstand. Zoals Arjen Lubach het zo mooi verwoordde: ‘Deze mensen zijn een fabeltjes fuik ingezwommen’.

Wat er wel aan de hand is? Ik weet het niet, maar dat ik hier nog wat aan ga uitproberen zal duidelijk zijn. Afrekenen zonder en met bonus kaart, tenslotte het schijnt random te zijn dus het kan gewoon toeval zijn. Of mijn bonuskaart nummer is door een foutieve handeling op een zwarte lijst terecht gekomen. Het is in ieder geval geen 5G complot tegen mij als columnist, in dat soort fabels geloof ik niet………..