Column & Opinie Jan W. Veltman

Over Jan W. Veltman

Als onafhankelijk consultant is Jan sinds 1 januari 2000  betrokken bij de ontwikkeling, marketing en sales van de nieuwste technologieën.

Via zijn columns geeft Jan al vanaf 2006 zijn wereldbeeld weer. Hierbij probeert hij helderheid te scheppen in de wonderlijke wereld van techniek, de mens en de actualiteit.

Hoe een Thaise wrap naar elektronica leidt

(Of: "De overeenkomst tussen een kippengehakt recept en een Arduino bibliotheek")

Denkt u ook wel eens: “Waarom ik, waarom nu, waarom………? Ik had dit vorige week. Bij ons thuis blijk ik degene te zijn die altijd kookt. Voor mij geen enkel probleem, sterker nog ik geniet ervan en zo ben ik regelmatig op zoek naar lekkere recepten.
Via een geschenkbon heb ik nu een tijdelijk abonnement op een culinair tijdschrift. Zoals bij alles tegenwoordig is het huisadres niet voldoende, nee minimaal je email adres blijkt nodig te zijn om dit tijdschrift thuis te ontvangen.

Het leuke daarvan is echter dat ik al direct gebombardeerd werd met e-mails met recepten waarvan er een aantal heel aantrekkelijke recepten die me het water in de mond doen lopen bij zitten. Dus op een goede avond had ik alle ingrediënten in huis voor een overheerlijke Thaise sla-wrap met kruidig kippengehakt en kon ik aan de slag. Dat was nog wel een heel gedoe met kruiden, marinades en zo maar de beschrijving gaf een duidelijk beeld, dus wat kan er fout gaan?

Nou veel, zoals u wellicht ook kent van het nabouwen van elektronische schakelingen die, zeker vroeger, in tijdschriften en boeken stonden.
Echte elektronische schakelingen nabouwen doen we tegenwoordig niet meer. Eigenlijk maar goed ook, tenminste als je SMD componenten met een soldeerbout moet vast solderen. Die kleine weerstanden en condensatoren gaan dan vaak zo vrolijk rechtop staan, om over IC’s maar niet spreken.
Gelukkig is met de komst van de Arduino’s en Raspberry Pi’s een hele Maker cult ontstaan waardoor je tegenwoordig voor de meeste interessante IC’s wel een Break out Board kunt vinden.

Zo had ik een tijd geleden voor een project een H-Bridge IC nodig. Nadat ik vanuit de specificaties een component gevonden had werd die direct bij Farnell besteld. Twee dagen later had ik hem al in huis, echter wat bleek ik had niet naar de vorm factor gekeken. Ik was er vanuit mijn onschuld vanuit gegaan dat met de redelijk grote stromen die dit IC aan kon ik die, als SMD component, wel zou kunnen solderen. Nu was het inderdaad een SMD component, maar zó verschrikkelijk klein…. Toen zag ik het pas, het applicatie gebied was ‘mobiele telefoon’ en een groter model was er niet. Gelukkig werd ik gered doordat ik na enig speuren een BoB met dit IC kon vinden. En dus kon ik verder.

Als u ervaring heeft met projecten met b.v. Arduino’s en deze BoB’s dan herkent u misschien ook de frustratie als u, om die component goed te gebruiken, de meegeleverde bibliotheken gaat gebruiken.
Ik loop er dan meestal tegenaan dat de combinatie board en bibliotheek of niet goed gedocumenteerd is of niet goed werkt (meestal beide) zodat voordat ik tot een resultaat kom eerst tot diep in de code van de bibliotheek spitten om te goed te begrijpen wat deze doet en hoe ik deze het beste kan gebruiken.

U snapt het waarschijnlijk al, mijn Thaise recept bevatte ook een paar van deze verrassingen. Om een tipje van de sluier op te lichten, het was de bedoeling het kippengehakt te mengen met fijngesneden kruiden en zo en voor de smeuïgheid nog wat olie toe te voegen.
Nu was het de bedoeling dat dit gemengde gehak aan een saté prikker te rijgen en daarna te grillen. De foto’s in het artikel lieten het er watertandend uitzien.
Ik weet niet of u wel eens geprobeerd hebt om een kleffe massa aan een saté prikker te rijgen, maar ook hier viel het vrijwel vanzelf van de prikker af.
Dit leek wel erg veel op de slechte beschrijving van een Arduino bibliotheek……

Gelukkig had ik het juiste hulpmiddel in huis: paneermeel. Hiermee was het probleem snel verholpen en hebben we van een heerlijke Thaise wrap genoten.

Uitgelicht