Column & Opinie

Hoe een monopolist ons de duimschroeven aandraait

(Of: "De Poetinisering van Microsoft")

 

Heeft u thuis nog ergens een XP machine staan? Ik schat de kans erg hoog. Bij mij staan er in ieder geval nog wel een paar……
Naast de PC waarop ik deze column schrijf een Windows 7 machine is heb ik voor andere toepassingen nog een paar XP machines staan. Na 8 april zijn dit ineens tikkende tijdbommen geworden.

Dit begint erg op de Krim situatie te lijken. Iedereen ziet de gevaren, maar over hoe het gaat aflopen tasten we nog volledig in het duister.

Zo ook het stoppen van de Microsoft support op XP. Bij de markt introductie beloofde Microsoft gouden bergen met (naar eigen zeggen) het beste PC operating system voor PC’s! Dit klopte prima ten opzichte van de Microsoft benchmark: Windows 98 met Dos.

Massaal zijn we met z’n allen XP gaan gebruiken, niet alleen thuis, maar zelfs in ‘mission critical’ situaties. Zo vinden we XP niet alleen als hart van de meeste geldautomaten, het heeft ook massale toepassing gevonden als platform waarop allerlei applicatie software draait om industriële processen te besturen, bruggen en sluizen te bedienen. Zelfs in geavanceerde marine schepen en nucleaire centrales vinden we XP op prominente plaatsen. Sterk aangemoedigd door Microsoft die hiermee zijn hegemonie dacht te versterken.

Helaas bleek al snel na de introductie dat XP toch niet het betrouwbare en veilige systeem was waarmee door Microsoft geadverteerd werd. Naast het nog steeds optredende ‘Blue screen of death’ was XP ook kwetsbaar voor aanvallen door virussen en ander ongrijpbaar ongemak.
Nadat Microsoft eerst op onregelmatige basis patches en service updates uitbracht groeide dit uit tot een geoliede ‘update machinerie’. Wat lastig voor de gebruiker, maar zo bleef de PC (alhoewel langzamerhand wel steeds trager) toch betrouwbaar zijn werk doen.

Alweer een beetje vergelijkbaar met de Oekraïne. Een redelijke stabiliteit, wat virussen in de vorm van corrupte bestuurders, maar verder ‘business as usual’. Totdat de bevolking in de vorm van een antivirus programma ingreep en het vertrek van de prominentste virussen afdwong. Een noodpatch, verpakt als een Russische samenwerking en investering, bleek verkeerd uit te pakken.
Voor ervaren Windows gebruikers niets nieuws.

Microsoft ziet zich voor eenzelfde soort dilemma geplaatst, tot in de oneindigheid met lapwerk bezig blijven, of gewoon XP liquideren?

Heeft Poetin soms naar Microsoft gekeken en gezien dat de wereld dit soort monopolisten beslissingen uiteindelijk gewoon accepteert? En geconcludeerd dat als hij de krenten uit de Oekraïense pap pikt er uiteindelijk toch niemand iets zal doen?

Of zijn beiden toch strategischer dan wij denken en biedt Microsoft straks voor overheden en industrie die XP moet blijven gebruiken toch gewoon updates aan, maar dan betaald?

En wat doet Poetin? Laat hij zich betalen voor het teruggeven van een stukje land, of zit zijn winst in een steeds stijgende populariteit onder de Russen?