Column & Opinie Jan W. Veltman

Over Jan W. Veltman

Als onafhankelijk consultant is Jan sinds 1 januari 2000  betrokken bij de ontwikkeling, marketing en sales van de nieuwste technologieën.

Via zijn columns geeft Jan al vanaf 2006 zijn wereldbeeld weer. Hierbij probeert hij helderheid te scheppen in de wonderlijke wereld van techniek, de mens en de actualiteit.

Hoe afvalscheiding uit de hand kan lopen

(Of: "Opleiden in systematisch denken helpt politici")

Denkt men eigenlijk wel door? Komt bij u deze vraag ook wel eens op bij het lezen van een nieuw gepresenteerd plan? Mij is het vandaag weer overkomen. Niet dat dit mijn eerste gedachte was, niet deze keer tenminste, toen ik met een nieuwe ontwikkeling binnen de gemeente waar ik woon werd geconfronteerd. Laat ik bij het begin beginnen………

Ons college van B&W is erg actief, niet altijd met de goede dingen, maar op het vlak van milieu en met name afval verwerking kan ik wel zeggen dat de gemeente waar ik in woon redelijk vooruitstrevend is.
Zo hebben wij voor alles verschillende afvalbakken, grijs- groen en oranje. Al onze afvalstoffen kunnen wij, op het juiste moment, aan de straat zetten en het wordt voor ons opgehaald en verwerkt. Alleen het chemisch afval, glazen ramen, metaal en piepschuim moeten wij zelf naar de afvalverwerking brengen, maar daar heb je meestal niet veel van dus dat is nog wel te doen.
We betalen voor het legen van de grijze- (restafval) en groene- (GFT) container. Plastic en oud papier worden gratis verzameld.

Naar mijn idee een bijzonder goed systeem en omdat met name de vaste kosten bijzonder laag zijn geworden zien mijn vrouw en ik kans om hier dramatisch op te besparen. De afgelopen jaren heb ik slecht één maal per jaar de grijze container aan hoeven te bieden.
En het GFT dan, hoor ik u denken? Dat ligt bij ons dan weer iets complexer. Wij zijn gezegend met een huis met een redelijk grote tuin die lekker vol staat met planten, struiken en een paar bomen en die aan 2 zijden omringd is door bomen van de gemeente, kastanjes en eiken. Een fantastische locatie, vrij en rijk aan groen.
Wel met een klein nadeel, de tuin vraagt redelijk wat onderhoud en in de herfst krijgen wij het afvallende blad van de gemeente gratis erbij. Omdat onze gemeente geen blad stortplaatsen kent breng ik dit (in de herfst 1x per week) en anders 1x per maand in mijn aanhangertje weg. Dat ik niet alleen in de herfst maar het hele jaar door dit groenafval wegbreng komt omdat mijn vrouw zo van tuinieren houdt. Onze tuin ligt er dan ook perfect bij met mijn vrouw als tuinman en mij als afvoerspecialist en dommekracht voor het zware werk.

In een column een paar jaar geleden heb ik mijn wederwaardigheden beschreven met onze moderne stortplaats voorzien van de nieuwste aanmeld- en registratie apparatuur met een uiterst ongelukkige gebruikers interface, waar ik me ten einde raad maar bij neer gelegd heb onder het mom dat je van B&W ook niet alles mag verwachtten.

Had ik me maar niet zo lijdzaam opgesteld denk ik nu. Gesterkt door het succes van het gescheiden ophalen van huisvuil is men met een vernieuwing gekomen.
Wij raken onze containers kwijt! Voor kleinbehuisden een zegen maar voor anderen?

Omdat de vooruitgang niet te stoppen is mogen we nu al ons afval zelf wegbrengen. Hiertoe heeft de gemeente overal verzamelcontainers geplaatst die we met onze privé milieupas kunnen openen waarin we ons huisvuil kunnen storten. Gelukkig is er redelijk goed nagedacht over de locaties van deze verzamelcontainers. Bij winkelcentra, dan kun je bij het doen van de boodschappen gelijk de restanten van de vorige boodschappen meenemen en weggooien. Voorwaar een leuk idee!

Maar nu de praktijk…..
Natuurlijk loopt bij u, net als bij mij, alles perfect synchroon, zodat de vuilniszak (ja we gaan weer terug) precies vol is op het moment dat u boodschappen gaat doen? Uh, nee dus.

Stelt u zich het eens voor, de vuilniszak is alwéér vol terwijl de vorige nog ergens rond slingert omdat deze net niet vol was toen u de laatste keer boodschappen deed. Nou ja, dat is niet zo erg, tenslotte heeft de wethouder belooft dat je maximaal 250m hoeft te lopen om een verzamelcontainer te vinden. Zoals elke goede politicus betaamt heeft ook deze dame moeite met feiten en fictie, hierdoor is de afstand eerder het dubbele. Voor de hond een goed idee, extra wandelingetjes, maar ja die was natuurlijk net, onder luid gemopper door een van de kinderen uitgelaten, die hoeft dus ook niet naar buiten en daarbij regent het en is het koud.
U snap het al, de huwelijkse druk om toch die zakken weg te brengen neemt gestaag toe en de auto staat verleidelijk voor de deur…….

Ik denk wel eens dat het handig zou zijn als iedereen een beetje systematisch zou kunnen en willen denken. Het kan toch niet zo moeilijk zijn om je voor te stellen dat de bewoners bij zo een verzamelcontainer over een tijdje petities aan gaan bieden om die dingen verplaatst te krijgen omdat ze die afvalfiles in hun woonwijk zat zijn…….

Bij deze pleit ik dan ook om systematisch denken op te nemen in lesrooster op scholen. Dit voorkomt dit soort onvoldoende doordachte maatregelen en kan politici helpen feiten en fictie uit elkaar te houden.