Column & Opinie

Het optimisme is terug

Het is gelukt. De beurs Electronics & Automation heeft het optimisme in de elektronicamarkt teruggebracht. Het was mijn twaalfde Nederlandse elektronicabeurs sinds 1987 en voor het eerst kwamen er meer bezoekers dan bij de voorgaande editie! Wat eigenlijk nog meer en belangrijker is, er heerste op de beursvloer en in de congreszalen een enorm positieve sfeer.

Misschien komt het omdat de verwachtingen niet hoog gespannen waren. We zitten met elkaar immers middenin het dal van weer zo’n sinuskromme waar de branche het patent op heeft. Komt nog bij dat de hele economie ook rondom de elektronicabranche piept en kreunt en steunt. Des te meer respect verdienen de bedrijven en hun grote trekker in de branche, Paul Petersen, dat ze met volle inzet er tegenaan zijn gegaan. Het betaalde uit, er werden zelfs op de beurs orders afgesloten.

Je kon het zien hoe de standhouders woekeren met hun middelen. De inrichting was sober, men heeft gelet op de kosten. Maar de ontvangst van de bezoekers, daarop werd niet beknibbeld. De inspanning om met echt nieuwe technologie te komen stond voorop. De trend die zichtbaar werd past ook bij deze tijd: meer functionaliteit geïntegreerd tegen lager kosten. Bijvoorbeeld in het spraakmakende seminar ‘Tomorrow’s Electronics’ ging het vooral daarom, ook op nanoschaal. Het gaat niet meer om verdere miniaturisering om het miniaturiseren. Het moet iets, of liever veel, opleveren.

En dan die live productielijn op de beursvloer, geweldig! Het was echt een real live show. In drie dagen tijd werd op locatie, op de beursvloer een werkende productielijn gerealiseerd. Er moest meteen een echt product die lijn op. En het lukte! Wat normaal na een paar weken blijkt, dat de yield, de snelheid waarmee je een werkend gereed product van de lijn krijgt, onvoldoende is, dat bleek hier al na één dag. Stress bij alle betrokkenen, dat hoort er ook bij. Maar het lukte. Er werd ’s avonds hard doorgewerkt en op de tweede beursdag werd de achterstand ingelopen. Een wereldprestatie waarmee het optimisme vooraf werd gerechtvaardigd. Het was gelukt om met vijftig (!) verschillende bedrijven, veelal concurrenten van elkaar, een onmogelijke klus te klaren. Mij reste weinig anders om degene die dit voor elkaar kreeg, Paul Petersen, te eren door hem het AntiMonopoly spel aan te bieden.

Geen wonder eigenlijk dat diverse standhouders kwamen melden dat zij de volgende keer hier ook aan mee willen doen.

Ik heb het nog niet gehad over het vrouwenseminar, High Tech Heels. Wat een optimisme ging daar vanuit. “Trek alsjeblieft geen tuinbroek aan en probeer je niet als man te gaan gedragen. Ga uit van eigen kracht, gebruik je typisch vrouwelijke eigenschappen, ook in de technologie”, riep kamerlid Sabine Uitslag. Ze werd ertoe geïnspireerd door een hele reeks meiden die stevige technologische verhalen neerzetten, maar tussendoor gewoon een catwalk uitvoerden. Het wordt steeds leuker in de branche! En het personeelsprobleem moeten we zo ook in de toekomst de baas kunnen worden.

Belangrijkste was natuurlijk dat alle standhouders die ik heb gesproken ronduit enthousiast waren over de drie beursdagen. Een aantal kwam heel spontaan met enthousiaste verhalen.
Maar toch kan het nog beter. De winnaar van de Marketing Communicatie Cup, Dirk Stans van Eurocircuits, verwoordde dat in zijn winnaarspraatje tot de andere standhouders. “Als veel meer standhouders dan nu dezelfde inspanning gaan plegen in de bezoekerswerving als de top drie wervers van nu, dan kan de beurs nog zeker anderhalf maal zoveel bezoekers trekken.” Zijn verklaring voor het succes, in vergelijking met andere landen waar beurzen een veel lager rendement halen: “De clubgeest van FHI achter, tijdens en rond deze beurs is uniek en een beslissende factor.”
We hebben allemaal weer een kick gekregen die we de komende maanden gaan uitnutten.

Kees Groeneveld